fb
Ревюта

Книжен блиц за май 2017

10 мин.

Май отмина с дъжд, абитуриентски балове и панаир на книгата. Книжният блиц на „Аз чета“ е тук с кратък обзор на част от книгите, които прочетохме през май. Какво ли ни очаква през юни?…

Милена Ташева

По дирите на изчезналите софийски кръчми, Павлина Делчева-Вежинова (изд. „Кибеа“)
Следя Павлина Делчева и нейните спомени за софийските кръчми още от както книгата беше просто поредица от спомени, споделени в блог. Усещането да четеш тези спомени “на книга” е различно – все още носят онази непосредствена искреност, която ме запали да ги чета в началото, въпреки че разказват за времена преди да се родя и хора, които са ми познати само от титрите на филми и кориците на книги. Но събрани в книжно тяло, те сякаш имат още повече тежест, превръщат се в част от историята, от паметта на един град. Част от легендата за София – град на бохеми, на музика и светлини. София, която не познаваме, но в която тайничко се влюбваме с всяка следваща страница.

Държавата на другия живот, Пламен Сивов
Купих си я на Коледния панаир на книгата, заради едно ревю на Мария Донева. Прочетох я няколко пъти, отбелязах много неща. Научих някои от стихотворенията наизуст и слушах музиката, написана по тези стихове. Има много любов и вяра в тези стихове. Онази вяра, която е вдъхновявала хора като Микеанджело, Ботичели и Данте.

Етикет за всеки ден, Силке Шнейдер-Флег (изд. „Софтпрес“)
Когато бях студентка, работех в книжарница. Цената на “Етикет за всеки ден” ми беше непосилна дори с отстъпката за служители, затова прекарвах часове в празните съботни-неделни смени да чета и да я разглеждам. Животът е странно нещо – няколко години по-късно работя в издателството, което направи тази книга и съм част от екипа, работил по второто допълнено и преработено издание. Все така подредена, точна, по немски изрядна, “Етикет за всеки ден” е задължителна за всеки офис. Освен че поставя основите на елегантното поведение, помага да се усъвършенстваш и надградиш. Учи на протокол и етикет. И е толкова добре структурирана и подредена по теми, че при най-малкото колебание можеш да я отвориш и да провериш точно това, което ти трябва.

Ето един любопитен пример. Ако човекът, към когото се обръщате има и благородническа, и научна титла, коя е първа?  Отговорът, които научих от “Етикет за всеки ден” – научната титла е първа, защото се дава по заслуги, а не по наследство.

Цветомила

Където тегне мрак, Майкъл Ридпат (изд. „PRO Book”)
Получих книгата като подарък при поръчка от една онлайн книжарница и дълго време не й обръщах внимание – дори не се бях зачитала в резюмето. Когато най-накрая го направих, се оказа, че си е съвсем за мен. Сюжетът включва ръкопис на 800 години, който вдъхновява създаването на „Властелинът на пръстените”, мистериозни убийства и исландска митология. Като почитателка на Толкин, се възползвам от всичко, което ми дава възможност да се върна в Средната земя, така че прочетох книгата на един дъх. Признавам, че ако „Властелинът” не беше замесен, романът нямаше да ме впечатли, но Пръстенът е в основата на историята и бях щастлива да прекарам няколко часа в този свят. Описанието на Исландия и кратките споменавания на интересното минало и митологията на страната също събудиха любопитството ми и определено ме замислиха за следващата ми ваканция.

Саботьорът. Приключенията на Айзък Бел, Кларк Къслър и Джъстин Скот (изд. „PRO Book”)
„Съботьорът” е част от поредица приключенски романи за детектив Айзък Бел. Действието на поредицата се развива в началото на 20-ти век, а Бел е част от елитна детективска агенция, която в случая е наета да разследва серия от саботажи, свързани със строежа на американските железници. По начало избягвам подобни поредици, защото често следват една и съща структура, сюжетите са предсказуеми, а на героите им липсва дълбочина. „Саботьорът” не успя да промени мнението ми по този въпрос, но ако обичате книги с бързо действие, изненадващи обрати, преследвания и престрелки, романът може да ви хареса. Аз самата бях на косъм да си изпусна спирката, заради една напрегната сцена, така че авторът определено си е свършил работата в това отношение и книгата има какво да даде на всеки фен на жанра.

Цветомира Дукова

Дървото на лъжите, Франсис Хардинг (изд. „Сиела“)
Ако трябва да обобщя, „Дървото на лъжите“ е криминална тийн история с вплетени философски размисли и исторически факти и лек фентъзи елемент.

Главна героиня е 14-годишната Фейт, която, за да спаси семейството си, се залавя да открие убийците на своя баща. В тази тежка задача тя има един съюзник – легендарното Дърво на лъжите, което се храни от лъжи и ражда горчиви истини.

Препоръчвам книгата на любителите на мрачни истории със загадки в сюжета и непредвидим край, които обичат да бъдат изненадвани и да научават любопитни факти за далечни времена и нрави.

Преслава

Софийски магьосници, Мартин Колев (изд. “Сиела”)
„Софийски магьосници“ е дебютният роман на Мартин Колев. Едно приятно фентъзи, което се заиграва с познати места и улица в София, поднесено в увлекателен стил. Мартин Колев прави силна заявка, но все още има какво да усъвършенства – твърде ясно се усеща влиянието на Лукяненковите патрули.

Историята е познатата за борбата между добрите и лошите, които не са чак толкова лоши и двете страни са принудени да се обединят заедно, когато нещо тъмно и мрачно започва да погубва магьосници.

Емилия

Най-хубавото място на света е точно тук, Франсеск Миралес, Каре Сантос (изд. „AMG Publishing“)
Признавам си, че я започнах само заради заглавието – колко хубаво би било да ме убеди в това, което твърди. Противно на очакванията ми, книгата не е езотерика или за самопомощ, а чиста художествена литература. Главната героиня е тридесет и шест годишната Ирис, която преживява много тежък период в живота си, а „Най-хубавото място на света е точно тук” е едно много специално кафене.

Хората, които Ирис среща там, ще и напомнят, че тя е тази, която има властта да промени живота си. Изключително оригиналната концепция на кафенето е сърцето и най-ценното в тази книга – едно магическо място, където моментално ще ни се прииска да отидем, само за да разберем по-късно, че то има повече тайни, отколкото сме предполагали. Лековата и приятна, тази книга няма да промени живота Ви, но е хубаво жизнеутвърждаващо четиво, богато на оригинални идеи и  мъдрости.

Змията и дъгата, Уейд Дейвис (изд. „Ерове“)
Историята на истинските зомбита в Хаити, разказана от антрополога и учен на Харвард Уейд Дейвис. Да, съвсем истински зомбита. Авторът тръгва по следите на два документирани случая на хора, превърнати в зомбита, за да открие какво представлява процесът на „зомбификация”. За да разбере това, се потапя изцяло в света на религията водун (позната ни още като вуду), изследва из основи историята на Хаити и установява близък контакт с местните. Изключително богата научно-популярна книга, която ни запознава със същността на една култура, разбивайки всякакви митове по пътя си. Нито вуду е това, което си мислим че е, нито зомбитата са такива, каквито очакваме.

Ива Иванова

Lord of shadows, Касандра Клеър
Нямах нужното търпение да дочакам “Lord of shadows” да бъде издадена на български и едва два дни след като излезе на английски, я захапах. В продължението на “Лейди полунощ” (изд. “Ибис”) Касандра Клеър ме остави малко раздвоена, може би защото очаквах много, тъй като авторката не ме е разочаровала досега.

В книгата се случват толкова много неща, има много напрежение и на места имах нужда от бутон за пауза, защото действието се развиваше прекалено бързо. Втората част на поредицата “Тъмни съзаклятия” е изпълнена с обрати, много любов и няколко момента, в които ще ви се прииска да я хвърлите към стената

Жестока любов, Колийн Хувър (изд. „Ибис“) 
“Жестока любов” е третата издадена у нас книга на Колиин Хувър, авторката на “Без Хоуп” и “Да изгубиш Хоуп” (изд. “Егмонт България”). Това е книга за любовта, вътрешната борба и тежкото минало, а корицата спира дъха.

Когато Тейт заживява в апартамента на брат си в Сан Франсиско се запознава с пилота Майлс, който живее отсреща. Двамата започват нездрава връзка, в която има само две правила: никога не питай за миналото и не очаквай бъдеще. Двамата неусетно се влюбват, но миналото на Майлс крие тайни, които не му позволяват да се обвърже.

Gelöscht, Тери Тери
“Gelöscht”(”Slated”) е свежа антиутопия на Тери Тери, която за жалост не е преведена на български. Паметта на Кайла е изтрита и тя не може да си спомни нищо от преди да се събуди в болницата в Лондон. Правителството твърди, че е терорист, на когото са дали втори шанс, но Кайла не е на същото мнение. В сънищата си тя получава парченца спомени, а след като се запознава с Бен, друг като нея, нещата се объркват допълнително.

Двамата се забъркват в няколко незаконни дейности, които могат да им струват живота, започват да разбулват тайните на правителството и се влюбват по пътя.

Александър

Как да печелим във футбола: 88 съвета от номер 8, Христо Стоичков,  (изд. „Книгомания“)
Христо Стоичков
 е наистина светъл пример като спортна легенда, въпреки всички негови личностни недостатъци. Създател и вдъхновител на редица детско-юношски школи по света, Камата от години работи за разпалването на страст към футбола у хиляди деца. Сега го прави и задочно – чрез книгата си със съвети за начинаещи.

От тайни за правилна стойка при спиране, водене на топката и изстрел, през хитринки за надвиване на противника, та чак до важни постулати за същността на футбола като екипен спорт – 190 страници, които всеки фен трябва да има. А и всеки не-фен, който намира добър начин за поддържане на здравословна фигура с неделно мачле с приятели.