fb
Ревюта

Привидната утопия в „Косачи“ и въпросът за смъртта

1 мин.

Историите за свят, след като човечеството почти успешно се е самоунищожило, са любима тема на голяма част от тийн и YA книгите в последните години. Обикновето са изляти по калъп, макар и с различно писателско майсторство. Честно казно, трудно успяват да ме впечатлят и да ме накарат да мисля за тях дълго след последната страница. Идеята на Нийл Шустърман в „Косачи“ (изд. „Orange Books“) обаче е точно обратната – човечеството някак е успяло да избегне самоунищожението и живее в утопия.

Нийл Шустърман успя да ме впечатли с интересен бъдещ свят и неочаквано сериозните въпроси, които поставя. При това без да прави текста досаден или да залита в другата крайност, когато твърде динамичното действие „изяжда“ читателското внимание.

Всичко в „Косачи“ е добре балансирано – провокиращата идея, достатъчно (но не прекалено) динамично действие, интригуващи герои с потенциал за развитие, впечатляващ злодей с множество последователи и големи амбиции, политически интриги и, разбира се, най-големият въпрос – този за смъртта. Надявам втората част Thunderhead да попадне в ръцете ми скоро.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

Можете да вземете книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!