fb
Ревюта

„Легенди за страстта“, възмездието и мъжеството

2 мин.

legendi-za-strastta„Легенди за страстта“ (изд. „Пеграмент Прес“) побира три новели на големия майстор на американската литература Джим Харисън, които правят разрез в загрубялата тъкан на мъжкия свят, за да ни покажат какво се случва в самата й сърцевина.

„Легенди за страстта“, „Мъст“ и „Човекът, който се отказа от своето име“ са три истории за механизмите, които задвижват емоциите на мъжа. Разкази за съвсем различни герои, ситуирани в различни времена и контексти, които интерпретират едни и същи теми – за болката, за търсенето на лек, за изцелението, за отмъщението и прошката. Накратко, Харисън ни предлага три модела на мъжкото възприемане на света, като едновременно с това постига и митологизиране на реалността, тоест създава не герои, а легенди.

Всеки човек е неповторим в кожата си и ние като цяло сме невъобразими един за друг.

Вярно е, че на света няма две еднакви неща, но също е вярно, че историите на Тристан, Кокран и Нордстром си приличат. И тримата са опустошени след голяма загуба, търсят мир в/за себе си, имат усещането, че живеят по правила, в създаването на които не са участвали, и… убиват хладнокръвно.

Трите творби са обгърнати от страст, желание за мъст и населени с хора, които биха се отказали от всичко, за да върнат времето назад.

Но случилото се вече се е случило, а да избягат от света е невъзможно – не помагат нито най-бързите кораби, нито парите, нито философското отношение към света. Има съвпадения, които не могат да се предвидят, работа, която трябва да се свърши, и куршуми, които трябва да бъдат изстреляни.

Хората в крайна сметка не обичат въпросите, особено такива прокажени въпроси като например защо на света отсъства една честна система за награди и наказания. Въпросът не е по-малко мъчителен и неприятен заради това, че е наивен и безполезен.

Не можем да сме сигурни какво се крие в душата на най-големия злодей, но знаем, че и тя е жадна за успокоение. Всичко може да бъде простено, но първо трябва да бъде поискана прошката. Героите на Харисън, погребали „себе си в мисли за миналото и за това какво е можело да бъде“, първо трябва да простят на себе си (и на тези, които се опитват да бъдат).

Още едно ревю за книгата можете да прочетете в „Книголандия“.

През 1994 г. по новелата „Легенди за страстта“ излиза едноименният филм с Брад Пит и Антъни Хопкинс в главните роли:

[ + ]