fb
БългарияНовини

Литературна вечер с Мария Лалева и Героги Тошев в Бургас на 2 август

3 мин.

Издателствата „Хеликон“ и „Книгомания“ организират две книжни събития на 2 август в Бургас с участието на Мария Лалева и Георги Тошев. Мястото е книжарница „Хеликон“ (пл. „Тройката“ 4), входът е свободен, а приятната лятна атмосфера под знака на литературата – гарантирана.

От 17:00 ч. Мария Лалева (сценарист на филма „Дамасцена“) ще представи стихосбирките си „Личен архив“ и „Не съм ви ближна“. „Личен архив“ е първата поетична книга на поетесата. Редакторката Маргарита Петкова подбира творби от над 200 стихотворения, писани повече от 10 години. Включените стихове представят Лалева най-ярко от гледна точка на емоционалност и честен маниер на писане на поезия. Характерните за нея къси стихове със запомнящ се финал се налагат като запазена марка още с първата й книга. Лириката й засяга темите за любовта, прошката и самотата.

„Не съм ви ближна“ е втората стихосбирка на поетесата Мария Лалева. Редактор отново е Маргарита Петкова. За разлика от първата „Личен архив“, в която са подбрани творби от различни периоди, в „Не съм ви ближна“ са включени само най-новите й стихове. Емоционално и философски тези творби са по-наситени, темите обхващат дълбочината на реакцията на автора спрямо света, болката, предателството.

От 18:30 ч. Георги Тошев ще представи книгата „Mamma Mia! Филмът. АББА. Продължението“. Тя е посветена на незабравимата шведска група АББА и случващото се с членовете й през последните години.

Всеки друг музикант, напуснал сцената преди десетилетия, можеше да мине незабелязано, особено днес в ерата на музикалното свръхпредлагане. Но не и групата, продала легално 400 милиона албума и произвела 19 хита, оглавили световните класации в продължение на 10 години. Група, която успя да превърне първите букви на малките си имена в световен бранд. Няма значение дали светът обича или не тяхната музика, но всеки знае кои са АББА.

Трейлърите на новия филм Mamma Mia! Here We Go Again покачиха градусите на любопитството. Лятната продукция е комбинация от предисторията на героите от Mamma Mia! и ново своеобразно разширение на сюжета на филма, създаден през 2008 г. като успешна екранизация на едноименния мюзикъл с хитове на AББA. Преди 10 години в първата Mamma Mia! бяха инвестирани 52 млн. долара, филмът донесе повече от 600 млн. долара приход и бе гледан от над 30 млн. зрители по света. Стискаме палци новата филмова версия да бъде по-златна от предходната!

Всички бургазлии и гости на града са поканени да разведрят вечерта си с тези две културни събития. Можете да намерите събитието с Мария Лалева във фейсбук тук, а с Георги Тошевтук.