fb
10, които...Специални

Любимите книги на „Аз чета“ за 2020

32 мин.

Ива Иванова

“Кралица на нищото” от Холи Блек (изд. “Ибис”)
Прекрасен край на една вълшебна поредица, който много заслужено си спечели наградата от Goodreads за янг адълт фентъзи. След напрегнатия край на “Злият крал”, в третата част от поредицата за вълшебния народ Холи Блек продължава да разказва историята на Джуд и Кардан като заплетените интриги, присъщи на кралския двор стават все по-сложни. Има много моменти на смях, ярост и няколко изненади. Ако искате да разберете дали тази мрачна приказка завършва с “И заживели щастливо до края на дните си”, ви приканвам да се впуснете в приключението. 

“Тервел: Роденият да побеждава” от Димитър Петров (изд. “Българска история”)
Откакто тази книга-игра излезе по-рано тази година, задължително присъства сред препоръките ми за всеки повод. Като някой, който преди това никога не беше подхващал книга-игра, мога смело да заявя, че след възможността да вляза в обувките на един от най-успешните владетели на Средновековна България съм готова да се заровя сред страниците на всяка следваща подобна книга, която Димитър Петров напише, като се надявам да има такива. В рамките на 600 епизода и не малко страници успях да затвърдя знанията си по история от този период, да се забавлявам и да реша съдбата на българския народ през VIII в. Сигурно вече съм го написала прекалено много пъти, но наистина смятам, че ако има повече такива книги-игри децата, пък и възрастните, ще заобичат родната история и четенето.

“Бунтът на кралицата” от Ребека Рос (изд. “Ciela”)
Не знам дали съжалявам, че не прочетох книгата на български след като вече беше излязла на родния пазар още през 2019 г., а я слушах като аудиокнига в оригинал на английски, но определено заслужава да и бъде обърнато по-специално внимание. Очарователният дебют на Ребека Рос ни пренася в далечна страна, която не е много различна от повечето ренесансови европейски държави. Заедно с главната героиня Бриена откриваме красотата на различните дарби, но и усилията, които се крият зад тях, получаваме видения, минаваме под прикритие, участваме в кървава война, разбулваме опасни семейни тайни, познаваме истинското приятелство и дори се влюбваме. 

“Червените магически свитъци” от Касандра Клеър и Уесли Чу (изд. “Ибис”)
Щеше да е срамота, ако творба на Касандра Клеър не беше успяла да се прокрадне сред любимите ми книги за 2020 г. като се има предвид как поглъщам всичко от авторката в момента, в който излезе на пазара, като много често не успява да дочакам българския превод. В поредицата “Най-древните проклятия”, от която е част “Червените магически свитъци”, почитателите на света на ловците на сенки успяват да проследят приключенията на Магнус и Алек, докато откриват истинските измерения на любовта си, срещат се със стари приятели, създават нови такива, бият се с демони и спасяват света, разбира се.