fb
НовиниПо света

Манията по книгите за оцветяване предизвика недостиг на моливи

3 мин.

книги за оцветяванеОгромният интерес към книгите за оцветяване за възрастни заплашва да доведе до недостиг на моливи за рисуване и изчерпване на наличните количества в световен мащаб. Производителите на цветни моливи се справят с нарастващото търсене, като увеличават работните смени в заводите си и търсят начини за подобряване на качеството на продуктите си.

Най-големият производител на моливи за рисуване в света, Faber-Castell, отбелязва „двуцифрен ръст“ в продажбите.

„Производството на моливи силно се е увеличило в сравнение с предходната година“, споделя Сандра Супа от Faber-Castell пред Independent. И допълва, че фабриката им в Германия работи на повече смени, за да отговори подобаващо на нарастващото търсене на моливи, свързано с увеличаването на популярността на книгите за оцветяване за възрастни.

Тази тенденция е трайна и се наблюдава в световен мащаб – от Южна Америка до Азия. В Бразилия също отбелязват недостиг на моливите за рисуване, след като много бразилци се включват в групи за оцветяване, съобщава The New York Post.

Сандра Супа казва още, че ефектът от огромните продажби на книги за оцветяване се отразява на нейния бранш чрез засилено търсене на по-качествени моливи и по-голямо разнообразие от цветове.

„Хората вече не са доволни от „само“ 36 цвята. Предпочитани са по-големите комплекти от 72 или 120 цвята. Също така клиентите предпочитат нашите най-висококачествени продукти.“

Книжарниците включват оцветителните книги в класациите на бестселърите

"Тайната градина"

„Тайната градина“

през последните години, а от веригата Waterstones отчетоха ръст на продажбите им с 300 процента само за една година, съобщава Telegraph.

Мелиса Кокс, ръководител на детския отдел на Waterstones, споделя, че рязкото покачване на търсенето на книги за оцветяване било лека изненада в началото, докато от книжарницата осъзнали, че… възрастните купуват книгите за себе си.

Сред най-продаваните заглавия са „Тайната градина“ на Джохана Басфорд, „Медитация в багри“ на Ема Фарарън и „Животинското кралство“ на Мили Марота.

Басфорд, чиито книги са продадени в около 16 милиона копия по целия свят, включително три милиона само в Китай, заявява пред Sunday Telegraph:

„Хората са привлечени от оцветяването, защото им е дошло до гуша от дигиталното ни всекидневие. Приятно е да избереш молив или химикал, да знаеш, че Twitter няма да те прекъсне. И носталгията по детството също е предимство.“

От Faber-Castell отдават внезапното покачване на интереса към подобни книги на тяхната „предразполагаща към медитация същност“.

„Книгите за оцветяване позволяват активна почивка от цифровия свят, постоянното движение и мониторите, които ни заобикалят“, каза Сандра Супа и допълва, че за да започнеш да оцветяваш, не е необходимо предварително обучение, а удовлетворението от завършената работа е огромно.

[ + ]