fb
Как четешСпециални

Как четеш: Мая Цанева

5 мин.
Снимка: БГ Бъди активен

Мая Цанева е журналист и специалист по комуникации на свободна практика. Съосновател е на Сдружение „Безопасни детски площадки“ и е известна в публичното пространство със смислените социални каузи, които организира и популяризира. Казва, че обича думите, езика, и смята, че в липсата или в лошата комуникация се коренят голяма част от проблемите на света. Вижте кои книги намират място в ежедневието ѝ и какви са навиците ѝ ча любимото четене.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Трудно ми е да отговоря. Като дете обичах много „Тайната градина“. Когато пораснах, се увлякох по магическия реализъм. Исабел Алиенде ми е повлияла много с класическите си творби. Биографии, романите на Димитър Димов и на Теодора Димова, „Светът на диска“, приказките на Оскар Уайлд, на Николай Райнов са ми оказали влияние в различни моменти от живота ми. Петсън и Финдъс са ми любими като пораснало дете.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Рядко. Обикновено търся ябълка или морков за вкусна компания.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Ако е четене по работа, се подкрепям с домашна лимонада, чай, по-рядко кафе.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Имам ужасна визуална памет, но си търся цитатите по памет и о, изненада, понякога ги намирам. Ако е нужно, правя записки на тефтер, особено сега, след Ковид. Не пиша по книгите, но ми се е случвало да намирам сантиментални подаръци измежду страниците с цел да не забравя нещо.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Уж помня. Затварям книгите, за да не се мачкат. Ако е нужно, препрочитам, но така е по-сладко. Все едно отваряш бурканче със сладко, уж за малко.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Художествена. Чето специализирана литература по работа или за проучвания. Харесвам ясно написани и разбираеми нехудожествени книги с таблици или диаграми. Научих се да чета „по работа“ и за удоволствие. И рядко ги смесвам.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Хартиени и аудио. Електронните са удобни за четене по работа, или на почивка – за да не тежат в багажа, но очите ми се уморяват. Аудиокнигите са чудесно бягство от реалността, но ги предпочитам, когато наистина мога да им се посветя, а не да чистя, например.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Ако моментът е много драматичен или изисква премисляне и да ми мине през сърцето, оставям го „да втаса“. Животът днес ме научи, че моментите са важни и трябва да се живеят без да препускам през тях.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да, определено. Ако има грешки, ако езикът не е моят, ако не разбирам идеята… Но давам шанс с няколко страници по средата и в края преди това. Айн Ранд, например, не ме грабна с класическите си произведения. Но прочетох с интерес „Моите години с Айн Ранд“, защото погледът към живота ѝ ми беше по-интригуващ.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Ако нещо те дразни, значи те вълнува. Не знам дали книги с такива главни герои са ми любими, но съм ги мислила, което значи, че са влезли в библиотеката на ума ми.

Какво четеш в момента?
Довърших „Clair de Lune“ на Жюстин Томс. Подготвям се да се гмурна в романите на Яна Язова, удоволствие, което отлагам от дълго време.

Коя е последната книга, която си купи?
„Утопия авеню“ на Дейвид Мичъл.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
По една, защото и без това в съзнанието ми отлежават поне два паралелни романа :)

Имаш ли си любимо място/време за четене?
В леглото и на тишина.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
И двете ми харесват. Често щом завърша една книга, се чудя как би продължила историята. Но някои книги са си самодостатъчни. Зависи от темата и автора.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Да. Исабел Алиенде – на жените. Не е чиклит писателка, но малко мъже я четат, или поне така мисля. Иво Иванов, Николай Райнов – на малки и големи, Иванка Могилска, Халед Хосейни, Антъни Бурдейн, Джон Стайнбек. Стивън Кинг също, особено на тези, които пишем или правим опити в тази посока. Харесвам хайку поезия и препоръчвам Владислав Христов. Росен Димитров, Петър Петров са поети, които знаят как да боравят с думите в кратка форма.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По автор, поредица, тематика. Майка ми работеше в библиотека и имам определени навици.

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta22q3. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.