fb
Ревюта

„Мортина и приятелят призрак“ – най-страшно е да бъдеш забравен

5 мин.

Скъпи деца и мили родители, обръщам се към вас, за да ви съобщя една чудесна новина: момиченцето зомби отново е в България!

„Мортина и приятелят призрак“ беше готова за подиума на най-готиното и най-чаканото книжно събитие в София – декемврийското издание на Панаира на книгата. През онези празнични дни Мортина се сприятели с не едно и две нови човешки деца и имаше възможност да им разкаже за цели четири невероятни приключения от своя втори, суперготин зомби живот! Всичко това бе възможно благодарение на широкоскроения и смел екип на издателство „Кибеа“, благодарение на което илюстрираните истории на Барбара Кантини се побългариха (моля, моля, търсете само положителния смисъл в тази дума!) и шарят детските библиотеки.

В Италия, родната страна на момиченцето зомби, книжките на Барбара Кантини са абсолютен хит, каквито са и в още над двайсет държави по света. Изобщо, синьорина Мортина е звезда! Ако не ми вярвате, призовавам ви сами да проверите дали е така.

Хайде сега обаче да видим каква е новата история…

Зима е. Във Вила Упадък и района има мнооого сняг и всички приятели на мис Морти си стоят по къщите или са заминали на ваканция. Естествено, на нея ѝ е супер скучно. Добре че са кучето Скръбен и библиотеката, за да има с какво да занимава любопитството си. И нещо примигващо бяло, което да ѝ се привижда пред прозореца. До една вечер, в която нещото чука на същия този прозорец и наперено пита няма ли вече да го поканят вътре.

А то е момче. Призрак. Колко интересно! Разбира се, че нашата стара приятелка ще го покани вътре и ще му зададе купища въпроси. Не би възразила да го спаси от самотата. Все пак такива странни работи не се случват всеки ден, дори и да си най-необикновеното момиченце на света.

Само дето момчето призрак всъщност няма много за разказване. То дори не предполага как се казва. Знае единствено, че последно е било на осем години и му е било ужасно студено… Изведнъж се озовала в тъмната коруба на дървото пред Вила Упадък, където смърди на сяра и е тъмно. Много, много тъмно. Толкова тъмно, че тъмнината го поглъщала все по-навътре и собствената му светлина намаляла. Тогава момчето призрак решило да избяга. Дошло да търси помощ.

Барбара Кантини (снимка: Viarossi.it)

Кой друг би му свършил работа, ако не Мортина, която, като повечето нормални деца, обожава приключенията и много обича да има приятели? Тя ще направи всякакви възможни за едно зомби, но иначе фатални неща, за да спаси своя гостенин от Забвение. Добре че и призракът на дядо Гробовен е там, за да ѝ разкаже как призраците изчезват тогава, когато никой вече не ги помни. Този път голямата зомби задача е да се разкрие какво е било името на момчето преди студа.

Ако вече сте попадали на някое от ревютата ми за предишните мортинини истории, значи сигурно знаете три неща: първо – с нея няма как да ви е скучно, второ – приключението ѝ ще е много красиво, шарено и детайлно изобразено, и трето – ще научите важен морален урок за живота.

Питате ли се какъв е урокът този път?

Най-страшното не е да умреш – както Морти сигурно знае, – а да бъдеш забравен! Нашето момиче едва ли го е осъзнавало ясно преди тази среща, защото все пак тя си няма чак такива проблеми. Из къщата бродят призраци, зомби кучета, говорещи глави и, разбира се, скъпата ѝ леля Упокойна. Всички те знаят коя е Мортина и я назовават. Сега остава да видим какво е името на момчето призрак, защото предстои двамата с момичето зомби да танцуват заедно на партито по случай Погребението на Старата година. Каква забава само!

Какво да ви разправям, трябва да разгърнете „Мортина и приятелят призрак“! Необикновена героиня, чудесни книжки, прекрасна италианска аниматорка и писателка в лицето на Барбара Кантини… Всеки път препоръчвам безотказно и от сърце!

А, сетих се какво още трябва да ви споделя! Същата авторка е публикувала и нови книжки с нова героиня – уверена съм, не по-малко различна и също толкова прекрасна, колкото Мис Морти. Казва се Айви Покет. Да си я пожелаем и дано скоро приветстваме и нея в България! Поне аз – бая порасналата Марти – бих се зарадвала изключително много! А сега, наваксайте с каквото сте пропуснали от поредицата за любимото зомби.

Не пропускайте да прочетете ревютата на Марти за „Мортина: история, от която да умреш от смях“, „Мортина и омразният братовчед“ и Мортина и ваканцията на езерото „Мистерия“.

Можете да поръчате „Мортина и приятелят призрак“ от Ozone.bg с 10% отстъпка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката ви.