fb
Ревюта

Мортина оживява във вила „Финтифлюшка“

3 мин.

В разгара на лятото от издателство „Кибеа“ ме зарадваха с нова книжна среща с моята любима Мис Морти! „Мортина и ваканцията на езерото Мистерия“ е в тон със сезона. Както става ясно, малкото зомби отива на ваканция, и то не къде да е, а във вила „Финтифлюшка“ на брега на езерото Мистерия. Може да сте си мислели обратното, но в такова горещо време дори и на зомбитата не им е безразлична възможността да се разхладят в студени езерни води.

Третата книжка на италианската авторка и илюстраторка Барбара Кантини е истинско цветно вълшебство! Влюбих се в корицата още в секундата, в която я видях. Розово, лилаво и жълто оживяват на страниците на поредната история за Мортина, също като самата нея, но за това след малко.

Към върволицата герои с мъртвешки имена – леля Упокойна, прачичо Фатален, кучето Скръбен, ще добавим и нови. Във вила „Финтифлюшка“, където всъщност е домът на вече познатия ни Дилберт от „Мортина и омразният братовчед“, ще се запознаем и с леля Вещиана. Красива зомби леля, между другото.

Гробовното спокойствие на ваканцията им обаче е нарушено от някой по-досаден даже от Смъртта. Кой би могъл да бъде той? Ама моля ви се, много ясно, че държавен служител! От общината са решили да продадат на търг вила „Финтифлюшка“, понеже никой не живее там. Спешно трябва да се измисли нещо…

Барбара Кантини (снимка: Instagram, @viarossi.it)

И понеже поводът за тази първа по рода си семейна сбирка е лятното слънцестоене, което само по себе си е рядко явление и е съчетано с друго още по-необикновено – Голямата Червена Луна, задачата си намира решение. Само в такава нощ се приготвя специална отвара, която може да съживи леля Вещиана и Морти за няколко часа, за да отидат в общината и да оправят положението. Как мислите обаче – дали е толкова лесно да се отстранят пречките в италианските учреждения? Не, разбира се! Онези скучни хора само създават проблеми, също като нашите…

Новата книжка за Мортина надгражда всичко, което получихме в предишните две – и откъм ефектни страници, и откъм хумор. А какви закони и задачи ще научите само! Оставям ви да гадаете, но са много забавни и дори да сте най-добрият адвокат-математик на света, ви гарантирам, че пак не сте и чували за такива.

Както винаги, препоръчвам ви най-живата умряла книжка с ей такава не-чак-толкова-зомби усмивка и ви пожелавам приятно четене!

В „Аз чета“ ще намерите още ревюта на цялата поредица за Мортина: „Мортина – история, от която да умреш от смях“ и „Мортина и омразният братовчед“.

На сайта „Детски книги“ – ревютота на Лора Филипова за „Мортина – стават ли зомбитата за приятели“ и „Мортина, омразният братовчед и бъбривият бръшлян“.

Ревюто на „Книжни криле“ за „Мортина и омразният братовчед“ можете да прочетете, ако кликнете ТУК.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]