fb
НовиниПо света

Мураками и тази година фаворит за Нобелова награда за литература

2 мин.
HARUKI MURAKAMI

HARUKI MURAKAMIЯпонският писател Харуки Мураками е фаворит и за тазгодишната Нобелова награда за литература с коефициент 3 към 1 от сайта за залагания Ladbrokes, съобщава Guardian. Мураками се смята за фаворит със своя последен роман “Безцветният Тцукуру Тазаки и годините му на поклонение” (Colourless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage), който вече се превежда и на английски.

След като в продължение на 10 години Мураками е смятан за фаворит, тази година букмейкърите му дават високия коефициент 3:1. Претенденти за литературния приз са и американската писателка Джойс Каръл Оутс със залози 6 към 1, Петер Надаш със 7 към 1 (Унгария), поетът Ко Ун с 10 към 1 (Южна Корея), и писателката Алис Мънро с 12 към 1 (Канада). На шесто място сред фаворитите е сирийският поет Адонис, който бе фаворит да спечели през 2011 г., но загуби от втория фаворит поета Тумас Транстрьомер (Швеция).

Изчисляването на коефициентите е въпрос на догадки, тъй като номинациите и обсъжданията между членовете на Нобеловия комитет за литература се пазят в тайна от Шведската академия, която от своя страна разкрива разговорите на комитета едва 50 години след като е взето решението.

Носителят на Нобелова награда за литература се присъжда с решението на Шведската академия всяка година през октомври. Съгласно завещанието на учредителя на приза Алфред Нобел, наградата се връчва на “човекът, който е създал в  областта на литература най-забележителния труд с висши идеали“. До последния ден не се знае точната дата на събитието. В сряда официалният сайт на Наградата обяви, че до деня остават минимум 29 дни. Стойността на наградата тази година ще се равнява на близо 8 хиляди шведски крони (?780,000), информират от Guardian.

Въпреки че Нобеловата администрация се гордее със своята мистериозност и тайнственост около имената на кандидатите, тази година тя дава съвсем малко светлина като казва как “5 кандидата са избрани за Нобелова награда за литература 2013, според постоянния секретар на Шведската академия”. С това изказване провокира размисли и спекулации дали пък тази година няма да е годината на Америка с Филип Рот и Дон Делило като възможни претенденти.

Миналата година наградата отиде при китаеца Мо Йен. От 1901 г. общо 109 автори са спечелили Нобелова награда за литература, 12 от тях са жени. Сред най-известните литературни нобелисти са Херман Хесе, Томас Елиът, Хемингуей, Алберт Камю, Стайнбек, Пабло Неруда, Маркес, Орхан Памук, Марио Варгс Льоса.