fb
Ревюта

„На пет стъпки от теб“ ни учи да не подценяваме значимостта на живота си

6 мин.
na-pet-stapki-ot-teb

na-pet-stapki-ot-teb

Романът „На пет стъпки от теб“ (изд. „Ибис“) се ражда от съвместния труд на писателката Рейчъл Липинкот и сценаристите Мики Доутри и Тобаяс Яконис. По-малко от месец, след като Five Feet Apart вижда бял свят, ние вече имахме възможност да прочетем българския превод на Ирина Ценкова. Книгата проследява две сюжетни линии – на Стела Грант и Уил Нюман, чиито пътища се пресичат само за да може съдбата винаги да ги държи на шест стъпки разстояние един от друг.

Стела е тийнейджърка, прекарала почти половината си съзнателно съществуване сред белите стени на болница „Сейнт Грейс“, в отделението за страдащи от муковисцидоза. Тя е обсебена от идеята да контролира и пренарежда всяко парченце от своя живот, така че да бъде полезна за себе си и за хората, които я обичат. Мечтаe да получи нови, функциониращи бели дробове. Докато чака и се надява, тя води лична борба с общественото невежество и дезинформираност по темата за болестта, отнела детството и бъдещето ѝ. Стела е разработила собствено мобилно приложение, както и YouTube канал, чрез които да бъде в помощ на другите деца с кистична фиброза (другото име на муковисцидозата).

Уил съвсем скоро ще навърши осемнайсет. Той също е болен от муковисцидоза, само че от известно време я е комбинирал с бактерия, отнемаща му всички шансове за нови бели дробове. Тя го прави смъртоносно заразен за всеки болен в отделението. Уил запълва времето си с изобразителното изкуство, но няма търпение да стане на заветната възраст, която ще му позволи сам да взема решения за живота си и да пътува, за да види света по различен начин. Не през прозореца на поредната болнична стая, където майка му го е завела с надеждата да го спаси, разрешавайки да изпробват върху него всякакви нови лекарства, предназначени да убият бактерията, която умъртвява самия него.

Нито Уил, нито Стела са очаквали да се влюбят в някого със същата болест. Тя никога не си е представяла, че не само ще ѝ се иска, но няма и да устои на изкушението да направи нещо различно от правилното и планираното. Уил пък не е предполагал, че ще дойде време да се съобразява с нечие чуждо здраве, встрани от своето собствено. Безразсъдното му отношение на моменти ме дразнеше, но до края успях да му простя.

Още щом се зачетох, неизбежното се случи – сетих се за хитовия роман на Джон Грийн „Вината в нашите звезди“. Отгърнах последните страници в търсене на бележката, която да ме увери, че болестта на Уил и Стела е измислица. Странна логика, при положение че героите на Грийн не страдат от въображаеми болести – такива са единствено възможностите им да удължат живота си. Така или иначе, не открих, каквото търсех. Муковисцидозата е напълно реална. И наистина, преди „На пет стъпки от теб“ в ума ми тя бе покрита с мъглата на незнанието. Днес съм наясно, че в България от нея страдат над 200 души, а по света – над 100 000. Вече знам, че има хора, които чакат да получат нови дробове, „само“ за да живеят нормално през следващите пет години. Сложих тези кавички, за да иронизирам себе си – наистина ли пет години нормално съществуване са нищо? Наистина ли пет години щастие и шанс да постигнеш мечтите си всъщност не са всичко?

Да, сигурно и вие като мен понякога не оценявате достатъчно здравето и живота си и омаловажавате значимостта на дните си. Книгата на Рейчъл Липинкот ще ви накара да се замислите и да отворите очите си за малките неща, които придават смисъл на всеки човешки дъх. Пример за такива важни „малки неща“, които често захвърляме с лека ръка, са любовта (защото ще дойде следващата), пътешествията (защото имаме време), спортът (защото за него пък нямаме време)

Какво бихте избрали, ако животът ви е счупен – ще го доразбиете, за да бъдете щастливи, или ще изживеете всяка удължена секунда от него, както не ви харесва? Какво бихте предпочели, ако можехте да спасите някого или да го обичате, но не и двете едновременно? Пак ли бихте се отказали от любовта, разчитайки да се появи следващата? Тези въпроси си задавам и аз, а отговорите като че ли не са ми съвсем ясни, въпреки всичко. И се надявам никога да не ми се налага да се проясняват.

„На пет стъпки от теб“ е увлекателен, добре написан роман, който ще ви натъжи, но най-вероятно няма да стигне дотам да ви разплаче. Даже доста често ще ви помага да се усмихвате и ще ви надъхва да бъдете най-добрата възможна версия на себе си. Защото героите в тази книга се отличават не само с болестта си, но и с чувството си за хумор, с разбирането, което проявяват, с истинските си приятелства, с мечтите си и с целеустремеността си да постигнат това, което смятат за важно.

Очаква се филмовата версия на „На пет стъпки от теб“ да се появи на екран през март тази година, а в главните роли ще гледаме Хейли Лу Ричардсън и Коул Спраус. Хейли има главни роли още в трилъра „На парчета“ и в драматичната тийн комедия „Почти на 17“. Коул, от своя страна, става известен още като дете като сина на Рос Гелър в „Приятели“. Днес той участва в сериала на Netflix „Ривърдейл“, където играе една от водещите роли – тази на Джъгхед Джоунс. Съвсем наскоро издателство „Егмонт“ пуснаха и книга с предисторията на сериала, озаглавена „Riverdale. Предишният ден“.

Трейлър на едноименния филм гледайте тук:

Още ревюта за романа ще откриете в „Hrisilandia“, „Booksomnia“, „LadyBug’s Page“ и The Bilingual Reader

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]