fb
БългарияНовини

Над 100 участници в „Софийски международен литературен фестивал“ 2019

3 мин.

Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал все повече наближава, а вече е ясно, че в него ще участват над 100 души. Програмата пък включва близо 50 събития. Тази година фестивалът ще има допълнителен ден в програмата си и ще се проведе в общо седем дни – от 09 до 15 декември.

Основната сцена на фестивала отново ще бъде в Мраморното фоайе в НДК, но събития от програмата ще се провеждат още в СУ „Св. Климент Охридски“, Fox Book Café, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и в Литературен клуб „Перото“.

Международната програма на фестивала тази година е посветена на френскоезичната литература и нейното многообразие. Гости на фестивала ще бъдат едни от влиятелните и значими автори, пишещи на френски език: Анна Мои, Самира Негруш, Жан-Марк Тюрин, Бернар Коман, Махи Бинбин, Дени Терио, Армел Жоб, Жан Портанте, Франсоа-Анри Дезерабл и Ким Тхуи. Във фестивала ще участват и три български писателки и поетеси, които пишат на френски език: Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова.

Сред българските участници тази година са поетите и писателите: Албена Стамболова, Белослава Димитрова, Велина Минкова, Владислав Христов, Галин Никифоров, Георги Борисов, Георги Тенев, Елена Алексиева, Емануил Видински, Иван Ланджев, Иван Христов, Ирена Иванова, Камелия Кучер, Леони Ходкевич, Марианна Георгиева, Мария Касимова-Моасе, Петър Денчев, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Радко Пенев, Силвия Недкова, Теодора Димова, Цветанка Еленкова и Чавдар Ценов.

През цялото време на фестивала от 09 до 15 декември, на Мраморно фоайе ще бъде експонирана селекция от книги с корици  и илюстрации, създадени от забележителната художничка  – Яна Левиева.

Петя Кокудева, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов са писателите, които ще вземат участие в Бързи литературни срещи. Тези лични срещи между читател и писател наподобяват случайния принцип на Speed Dating-формата. Публиката е пряк участник. В рамките на 5 минути всеки гост на събитието ще има възможността да разговаря с един или няколко от писателите в рамките на 5 минути. Авторите ще са подготвили теми за разговор, а хората ще сядат при тях на случаен принцип. Местата ще бъдат ограничени и ще е нужно предварително записване.

Както вече казахме, фестивалът включва близо 50 събития, така че ако наистина имате интерес към него, ви съветваме да разгледате пълната му програма тук.

Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал и 47-ия Международен панаир на книгата се организират от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата на България и Столична община. Събитията се провеждат в партньорство с Международната организация на франкофонията, Френски институт, Посолство на Швейцария в България и са част от Културния календар на Столична община за 2019 г.