fb
НовиниПо света

Непубликуван роман на Габриел Гарсия Маркес излиза догодина

2 мин.

Непубликуван роман на покойния литературен титан Габриел Гарсия Маркес ще се появи по рафтовете на книжарниците през следващата година. Книгата, озаглавена En Agosto Nos Vemos („Ще се видим през август“), ще бъде публикувана от Penguin Random House, съобщи The Guardian.

Колумбийският автор на „Сто години самота“ и „Любов по време на холера“ почина през 2014 г., оставяйки след себе си неиздаден ръкопис. По това време семейството на Гарсия Маркес не обмисляше да публикува романа посмъртно. Двамата му сина – Родриго и Гонсало Гарсия Барча, обаче решиха, че книгата трябва да се появи на бял свят и да бъде прочетена. En Agosto Nos Vemos „беше плод на последно усилие да продължим напред въпреки всичко“, казаха те.

„Прочитайки го отново, почти 10 години след смъртта му, открихме, че текстът има много достойнства и нищо не ни пречи да се насладим на най-забележителните аспекти на творчеството на Габо: изобретателността му, поезията на езика, завладяващия разказ, неговото разбиране за човека и неговата привързаност към преживяванията и нещастията, особено в любовта, вероятно основната тема на цялото му творчество“, добавиха те.

The Guardian разкри, че романът е с обем около 150 страници, които ще разказват историята на главната героиня Ана Магдалена Бах.
Според The Bookseller, Viking (импринт на Penguin Random House) ще публикува романа в няколко формата – с твърди корици, електронна книга и аудио версии, а Penguin Random House Испания ще го публикува във всички испаноговорящи страни с изключение на Мексико.

Маркес е сред най-значимите автори от ХХ век и един от най-добрите на испански език, носител на Нобелова награда за литерагура през 1982 г. и на Нойщадската литературна награда през 1972 година. Той напуска кариерата на юрист, за да се отдаде на журналистиката. През 1958 г. се жени за Мерседес Барча и има двама сина. На 17 април 2014 г., след кратка хоспитализация, той умира в Мексико на 87-годишна възраст. След смъртта му Хуан Мануел Сантос, президент на Колумбия, го нарича най-великият колумбиец за всички времена.

Прочетете още по темата:

Поглед към личния архив на Габриел Гарсия Маркес [галерия]
Барселона почита Габриел Гарсия Маркес с нова библиотека
10 незабравими цитата от книгите на Габриел Гарсия Маркес
Габриел Гарсия Маркес почина на 87 години
Светът тъжи за Маркес – какво казват знаменитостите