fb
Ревюта

Netflix от А до Ю в „Това никога няма да стане“

4 мин.
Марк Рандолф - Това никога няма да стане (изд. "Обсидиан")
Марк Рандолф - Това никога няма да стане (изд. "Обсидиан")

„Какво дават по телевизията тази вечер?“ е въпрос, който милиарди семейства са си задавали буквално всеки ден в продължение на десетилетия. Стотици милиони продължават да го правят. Te обаче ще стават все по-малко и по-малко, защото телевизията такава, каквато я познаваме, вече е напът да си отиде. Киното – също. И ако за първото – трансформацията на телевизията – е виновен все по-бързият интернет, то за второто основна заслуга имат стрийминг услугите и най-вече Netflix.

Марк Рандолф (източник: Marcrandolph.com)

Честно казано, допреди „Обсидиан“ да обявят „Това никога няма да стане: Раждането на „Нетфликс“ и удивителният живот на една идея“, не бях чувал за Марк Рандолф – съосновател и първи главен изпълнителен директор на настоящия стрийминг гигант (след средата ѝ вече го харесвах, защото казва, че цял живот взема важните решения на базата на това колко му е забавно). От години Рийд Хейстингс е водещата личност там, а и самият Марк свидетелства, че през повечето време е било така. Докато четете книгата обаче, смирението на Рандолф ще ви впечатли – от разказите за пътуванията, при които за пръв път се промъква идеята за отдаването на видеокасети под наем онлайн, през причините за избора на място за първия голям офис, та чак до осъзнаването, че трябва да се оттегли от поста си на СЕО.

„Това никога няма да стане“ всъщност е много любима моя фраза – един от най-силните мотиватори, когато имаш идея и търсиш партньори за реализирането ѝ. Рандолф си припомня безбройните пъти, когато я е чувал, включително от собствената си съпруга. Въпреки това той неизменно разчита на доверени хора, заедно с които да карат нещата „да стават“. Без да звучи надменно, точно тази нишка до голяма степен ми напомня за начина, по който винаги съм опитвал да поддържам общността около „Аз чета“ като едно семейство.

Фокус. Тайното оръжие на всеки предприемач.

Историята на Netflix показва колко често прибягвахме до него: зарязвахме продажбите, зарязвахме наемите без абонамент, разделихме се с много членове на първоначалния екип… Налагаше се да се откажем от част от миналото в името на бъдещето.

Разбира се, в тази книга има и страшно много бизнес поуки и съвети. Марк Рандолф говори не само за големите успехи и важните решения, но и за предизвикателствата и дори за ситуациите, в които си раздвоен между два наглед грешни избора. В крайна сметка, всичко опира до това да имаш неустоим продукт:

„Ако клиентите искат това, което имате, те ще се справят със сгрешените линкове, ще почукат на вратата и ще помолят за още. Ако клиентите не искат това, което имате, промените в сайта няма да се отразят по никакъв начин.“

Няма как да не гледаме на „Това никога няма да стане“ и като на книга за лидерството. Рандолф прекарва достатъчно време начело на Netflix, включително и през най-трудните начални години, че опитът му със сформирането и управлението на първокласен екип никак да не е за подценяване. Всъщност чрез това издание не само ще преоткриете любимата си стрийминг платформа, но и ще опознаете още един успял човек, когото да следвате навсякъде в социалните мрежи (защото Марк продължава с инвестициите и със споделянето на опита си като предприемач). А докато наблюдавате как Netflix продължава да пише историята на съвременната телевизия и кино, спокойно ще можете да „връщате лентата назад“ още към първите години – от А до Ю.

П.П. И понеже знаете, че злополучните корици не са нещо, което подминавам: българската адаптация на оригиналната корица е просто апокалиптична. Ще видите оригинала в това видео, в което самият Марк разказва накратко какво можете да прочетете в „Това никога няма да стане“. (Няма да я слагам отделно, за да не се ядосвате.)

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20 при завършване на поръчката си.

Откъс от „Това никога няма да стане“ от Марк Рандолф можете да прочетете тук.