fb
БългарияНовини

Две Нобелови награди за литература ще бъдат връчени през 2019 г.

3 мин.

Тази година ще бъдат присъдени две Нобелови награди за литература, които да компенсират липсата на лауреат през 2018-а вследствие на поредицата от скандали, залели Шведската академия, научаваме от The Guardian.

Жан-Клод Арно (снимка: Vogue)

Миналата година връчването на приза беше отменено за първи път от 1949 г., след като съпругът на Катарина Фростенсон – писателка и членка на Академията, беше обвинен в сексуално посегателство. Впоследствие фотографът Жан-Клод Арно беше осъден за изнасилване и към момента излежава присъдата си.

Нобеловата фондация, която е изпълнител на завещанието на Алфред Нобел, разгласи, че „стъпките, които Шведската академия е предприела и възнамерява да предприеме, ще създадат добри възможности за възстановяване на доверието“. От Фондацията допълват, че лауреатите за 2018 г. и 2019 г. ще бъдат обявени тази есен.

Най-значимата промяна, свързана с приза, е назначаването на петима независими външни членове, които ще помогнат на Академията в избора на победителите „през следващите няколко години“. Процедурата по избора на лауреати винаги е била строго пазена тайна: знае се само, че през февруари Академията разглежда близо 200 номинации. От тях през май се съставя кратък списък, който през лятото се свежда до петима автори. Архивите с обосновката на журито стават достъпни за общността 50 години след връчването на наградата.

Избухването на скандалите беше последвано от редица оставки, заради които членовете на Академията вече не наброяваха задължителния минимум от 12 души, нужен за избора на победител. Преди членовете бяха назначавани доживот и нямаха право да се оттеглят. През 2018 г. обаче крал Карл XVI отмени това правило.

Мариз Конде (снимка: France Culture)

Нобеловата фондация, която преди е критикувала Академията за налагане на „затворена култура“, излезе с хвалебствено изявление относно решението за добавяне на външни гласове. Според Фондацията те „ще допринесат с ценни нови перспективи“ към журито. Академията също така обмисля да въведе ограничен период на членство и да обособи процедура за отстранявания на свои членове. Най-важното обаче е, че:

Академията вече няма да приема в редиците си членове, които са обект на конфликт на интереси или криминални разследвания. Макар че ще отнеме време да възстановим доверието […], в момента предпоставките за това са добри. Като се имат предвид реформите, които бяха въведени и планирани, Шведската адакемия разполага с възможността не само да остави миналата година зад гърба си, но и да се превърне в по-добре функционираща организация в бъдеще.

Последният Нобелов лауреат за литература е британският писател Казуо Ишигуро, който спечели приза през 2017 г. Миналата година френската авторка Мариз Конде беше удостоена с алтернативен Нобел – литературното отличие на Новата акадамия на Швеция, чиято цел беше да запълни празнината след отмяната на официалната награда.

Снимка на публикацията: The Weekly Standard