fb
НовиниПо света

Започна Нобеловата седмица

1 мин.

Алфред Нобел, снимка: Twitter/The Nobel Prize

Нобеловата седмица започна, а в понеделник ще бъде обявена наградата за физиология или медицина, съобщава сайтът www.nobelprize.org.

Във вторник, 8 октомври, ще стане ясен носителят или носителите на Нобеловата награда за физика, а в сряда ще научим кой печели наградата за химия. В четвъртък ще бъдат обявени двама носители на Нобелова награда за литература –  за 2018 година и за 2019 година, в петък ще разберем кой печели „Нобел“ за мир, а на 14 октомври – кой печели Нобеловата награда за икономика.

Миналата година връчването на Нобеловата награда за литература беше отменено за първи път от 1949 г., след като съпругът на Катарина Фростенсон – писателка и членка на Академията, беше обвинен в сексуално посегателство. Впоследствие фотографът Жан-Клод Арно беше осъден за изнасилване и към момента излежава присъдата си. Избухването на скандалите беше последвано от редица оставки, заради които членовете на Академията вече не наброяват задължителния минимум от 12 души, нужен за избора на победител.

Последният Нобелов лауреат за литература е британският писател Казуо Ишигуро, който спечели приза през 2017 г. Миналата година френската авторка Мариз Конде беше удостоена с алтернативен Нобел – литературното отличие на Новата акадамия на Швеция, чиято целбеше да запълни празнината след отмяната на официалната награда.

Вижте още:

Нобеловата награда за литература в цифри

Поетите, които спечелиха Нобелова награда за литература – част 1

Поетите, които спечелиха Нобелова награда за литература – част 2

Снимка: https://www.nobelprize.org/Alexander Mahmoud