fb
Новини

Носителката на Нобел за литература Олга Токарчук поздрави Георги Господинов

2 мин.
Снимка: Jacek Kołodziejski.jpg

Носителката на Нобелова награда за литература за 2018 година, полската писателка Олга Токарчук поздрави специално Георги Господинов за това, че е получил престижната полска награда „Ангелус“ за „Физика на тъгата“. Това се случи по време на пресконференция на Токарчук в родния й град Вроцлав, съобщиха от издателство „Жанет 45“.

Самата тя разказа пред журналисти за облога, който двамата сключват на шега преди десет години, пак във Вроцлав, когато Токарчук представя пред публика полския превод на „Естествен роман“. Тогава Господинов предрича, че Токарчук ще получи Нобелова награда за литература.

Ден преди връчването на наградата „Ангелус“ Токарчук пише на Господинов, че сега тя се обзалага, че той ще получи най-голямата централноевропейска награда за литература. Ден по-късно това действително се случва. Нобелистката не крие възхищението си от романа „Физика на тъгата“. Върху полското издание на книгата стоят тъкмо нейните думи, че тази книга вече е неотменима част от европейския литературен канон.

Наградата „Ангелус“ е полска международна литературна награда, учредена през 2006 г. Тя се връчва всяка година за най-добра книга (проза), която е написана или преведена на полски език от жив автор от Централна Европа. Книгата трябва „да се занимава с теми, релевантни на настоящето, които насърчават размисъла и задълбочават познанието на света към други култури“. Освен голямото признание и статуетката, писателят получи и парична премия от 150 хиляди злоти (около 35 000 евро). При връчването на наградата, един от членовете на журито Урсула Гленск определи „Физика на тъгата“ като българската „Сто години самота“.

Може да поръчате „Физика на тъгата“ от Ozone.bg с 10% отстъпка с код azcheta, а ето и още няколко снимки от церемонията по връчването на наградата „Ангелус“:

 

 

Снимка: Facebook/Olga Tokarczuk