fb
НовиниПо света

Нов заподозрян: еврейски нотариус предал Ане Франк

2 мин.
Снимка: Уикипедия

Еврейски нотариус е посочен като основен заподозрян за предателството на Ане Франк и семейството ѝ на нацистите. Арнолд ван ден Берг, който е починал през 1950 г., е обвинен въз основа на шестгодишно изследване и анонимна бележка, получена от бащата на Ане, Ото Франк, след завръщането му в Амстердам в края на войната. Нотариусът е посочен като заподозрян от разследващ екип заедно с пенсионирания агент на ФБР на САЩ Винсънт Панкок.

В бележката се твърди, че Ван ден Берг е дал скривалището на семейство Франк. Вероятната причина за предателството е да спаси собствения си живот и този на близките си. Предполага се, че Ван ден Берг, който е действал като нотариус при принудителната продажба на произведения на изкуството на видни нацисти, е използвал адреси на скривалища като форма на животозастраховане на семейството си. Нито той, нито дъщеря му са депортирани в нацистките лагери.

Ане Франк се крие в продължение на две години в пристройка над склад край канал в Амстердам, преди да бъде открита на 4 август 1944 г., заедно с баща си, майка си Едит и сестра си Марго. Нейният дневник, публикуван след смъртта ѝ, е най-известният разказ за живота на евреите по време на войната.

Младата писателка е изпратена в транзитния лагер Вестерборк и в концентрационния лагер Аушвиц, преди накрая да се озове в Берген-Белзен, където умира през февруари 1945 г. на 15-годишна възраст, вероятно от тиф. Нейният публикуван дневник обхваща периода на укриване между 1942 г. и последния ѝ запис на 1 август 1944 г.

Въпреки поредица от разследвания, мистерията кой е довел нацистите до анекса остава неразкрита. Смяташе се, че Ото Франк, който почина през 1980 г., има силно подозрение за самоличността на този човек, но той никога не я разкрива публично.

Няколко години след войната той каза на журналиста Фрисо Енд, че семейството е предадено от някой от еврейската общност. В предишни две полицейски разследвания за обстоятелствата около предателството на семейството, през 1947 и 1963 г., разследващите отново са се борили с разкритието, че друг евреин вероятно е предателят.