fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 21 ноември 2021

5 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Охлювът и китът“ от Джулия Доналдсън

Издава: “ Жанет 45”
Дата на публикуване
: 15 ноември 2021 г.
Превод: Мария Донева
Илюстрации: Аксел Шефлър
Визуална адаптация: Венета Атанасова

За книгата: Охлювът копнее да види света и тръгва на стоп, качен на опашката на кита. Заедно те отиват на невероятно пътешествие, виждат айсберги и вулкани, акули и пингвини, и охлювът се чувства съвсем малък и незначителен на фона на огромния свят. Но когато китът попада в капан на един бряг, точно мъничкият охлюв е този, който успява да открие спасение. Прекрасна история за мечтите, пътешествията и приятелството!

“Токата в до мажор” от Антони Либера

Издава: “Ерго”
Дата на публикуване
: 15 ноември 2021 г.
Превод: Лина Василева
Редакция: Калина Юскеселиева
Дизайн на корицата: Омана Кацарска

За книгата: Високата езикова норма и богатият литературен фон в творбите на Антони Либера винаги са намигване към читателите с подготвен ум, с настроени на подходящата вълна сетива. Именно на тях сборникът предлага истински пир от сериозни теми, ерудиция, препратки към творбите на известни писатели, както и солидна доза ирония и самоирония.

„Живот на нашата планета“ от сър Дейвид Атънбъро

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 16 ноември 2021 г.
Превод: Цветелина Лакова
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Нина Николова (адаптация на оригиналната корица)

За книгата: Сър Дейвид Атънбъро – световно признат естественик и пионер в научнопопулярните телевизионни програми, прави равносметка на промените в околната среда през последния век и споделя надеждата и визията си за по-устойчиво бъдеще.
Това е историята на най-голямата ни грешка и как стигнахме дотук – и как, ако вземем мерки сега, все още можем да я поправим. Имаме последна възможност да построим стабилен дом за себе си и да възстановим богатия и прекрасен свят, който сме наследили от предците си.
Всичко, от което се нуждаем, е воля. 
Сър Дейвид Атънбъро

„Чудати разкази“ от Олга Токарчук

Издава: ICU
Дата на публикуване: 18 ноември 2021 г.
Превод: Силвия Борисова
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Корекция: Ива Колева
Предпечатна подготовка: Асен Илиев
Дизайн на корицата: Таня Минчева/Kontur Creative

За книгата: Тези десет разказа предизвикват въображението, будят ту смях, ту почуда, някои са обвити в мистерия, а други докосват фино душата и любопитството ни. Времето и мястото на действието се менят скокообразно и няма място за монотонност. „Чудати разкази“ е книга, която разширява кръгозора, изпълва ни с удивление пред необятния свят, който полската писателка описва с размах.

„Пътуване до дълбините аа ума“ от Майкъл Полан

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 18 ноември 2021 г.
Превод: Кънчо Кожухаров
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Когато решава да проучи как ЛСД и псилоцибинът (активната съставка в магическите гъби) се използват за облекчаване на трудни за лечение състояния като депресията, пристрастяванията и тревожността, Майкъл Полан не подозира с какво точно се захваща. След като открива, че психеделичните вещества подобряват живота не само на психично болните, но и на здравите хора, които трябва да се справят с предизвикателствата на всекидневния живот, той решава да навлезе дълбоко в тази малко позната територия. Полан се запознава с най-новите изследвания в областта на невронауката и с процъфтяващата нелегална общност на психеделичните терапевти. С това започва и уникалното му приключение из различни променени състояния на съзнанието.

„Цветовете на живота” от Лиса Айсату

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 19 ноември 2021 г.
Превод: Стефка Кожухарова
Отговорен редактор: Христо Блажев
Коректор: Кристина Димитрова
Илюстрации: Лиса Айсату
Адаптация на корицата и предпечатна подготовка: Фиделия Косева

За книгата: Преведена на над 30 езика, „Цветовете на живота” от норвежката художничка Лиса Айсату е първата илюстрована книга, която печели знаковата годишна награда на норвежките книжари. Съвсем скоро авторката беше номинирана и за наградата „Астрид Линдгрен“ за изключителния ѝ принос към литературата за деца и юноши.Никой друг не е способен да изрисува човешките страхове, надежди и мечти със същия размах и проникновеност като Лиса Айсату. Тук тя е подбрала най-красивите си рисунки  ̶ и добре познати, и съвсем нови – и ги е свързала в докосваща история за живота такъв, какъвто е. Описала е всевъзможни състояния на духа – любов, тъга, съмнение, болка и радост оживяват върху страниците под съпровода на четката ѝ и достигат до най-съкровените кътчета на сърцaтa ни.

„МИЛЕНИУМ: Момичето, което си играеше с огъня“ от Стиг Ларшон (ново издание)

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 19 ноември 2021 г.
Превод: Неда Димова-Бренстрьом
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Ексцентричната и асоциална Лисбет Саландер, на която никой компютър не може да се опре, попада в центъра на драматични събития, свързани със загадъчното ѝ минало. Обвинена в тройно убийство и въвлечена в гонитба на живот и смърт, в която тя е мишената, Лисбет решава веднъж завинаги да скъса със сенките от миналото, да накаже тези, които го заслужават. По същото време Микаел Блумквист започва да работи върху един невероятно горещ репортаж, свързан с търговия със секс робини. Много от замесените в случая са високопоставени обществени личности.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.