fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 30 август 2020 г.

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Тъмната страна на Мопасан“ от Ги дьо Мопасан

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 24 август 2020 г.
Превод: Венера Атанасова
Подбор и съставителство: Иван Атанасов
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Близо 50 от иториите на Мопасан са страшни или съдържат хорър елементи. И именно тези страховити разкази днес предизвикват най-голям интерес сред критиците и читателите на френския белетрист. Една част от тях са свръхестествени, други психологически или натуралистични, а трети имат сатиричен характер, но повечето са посветени на лудостта, духовната поквара и моралната слабост – любими теми на циничния и песимистичен Мопасан, който се заразява със сифилис още като младеж. И макар засегналата мозъка му болест да не е попречила на способността му да създава блестящи литературни произведения, тя несъмнено е повлияла върху неговото творчество, което не спира да вълнува поколения читатели. Настоящият том включва най-добрите страшни разкази на Мопасан, някои от които излизат за пръв път на български език. Сред тях е и прочутият „Орла“, вдъхновил Биърс, Блакуд и Лъвкрафт да напишат своите шедьоври „Проклетата твар“, „Върбите“ и „Зовът на Ктхулу“.

„Лош татко“ от Дейвид Уолямс

Издава: „Дуо Дизайн“
Дата на публикуване: 24 август 2020 г.  
Превод: михаил Балабанов
Илюстратор: Тони Рос

За книгата: В разгара на едно по-различно лято и въпреки обстоятелствата Дейвид Уолямс надува клаксоните, за да ни разкаже с голяма доза адреналин, фучащи брички и свистящи гуми за един може би…ЛОШ ТАТКО. И така, всъщност таткото на Франк изобщо не е ЛОШ ТАТКО. Той по-скоро е добър татко, който се е забъркал с много непочтени хора. А това все някога може да доведе до ужасна грешка. Ала грешките идват като изпитание точно при най-добрите, какъвто е и таткото на Франк – Великия Гилбърт, Краля на пистата. Трудно е да бъдеш на върха, а после да удариш дъното.Стига обаче понякога само една прегушка, за да се сформира добър екип, макар да е единствено от невръстен син и любящия му баща. А прегушката, тя е специална прегръдка на двамата – нещо средно между прегръщане и гушкане. И ако злините са сторени, то трябва да има възмездие…

„Писък в Сохо” от Джон Г. Брандън

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 24.08.2020
Превод: Иван Костурков
Редакция: Боряна Джанабетска

За книгата: Джон Гордън Брандън се нарежда сред най-добрите автори от златната епоха на британските криминални романи. Той си спечелва многобройни почитатели през първата половина на 20 век, заради интригуващите сюжети и галерията от колоритни персонажи във всяко свое произведение. Сред най-популярните му герои е инспектор Патрик Алойшъс Маккарти от Скотланд Ярд. Той се заема с разследването на поредицата убийства и опита за политически саботаж в „Писък в Сохо“. Книгата е част от специално подбраната поредица на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на британската криминална проза.

„Мама греши“ от Мишел Бюси

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 24 август 2020 г.
Превод: Силвия Колева
Редакция: Марта Владова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Малон е четиригодишно дете, преследвано от кошмари, в които е в ръцете на напълно непознат човек. Той започва да твърди, че майка му всъщност не му е майка. Учителите му смятат, че просто има много развито въображение. Това, което той казва, е невъзможно, защото майка му притежава акта му за раждане, негови снимки като по-малък и дори педиатърът потвърждава, че Малон е нейно дете. Училищният психолог Василе е единственият, който му вярва, тъй като детето прекалено живо описва две различни жени. Василе е решен да се състезава с времето, за да открие истината. Той се свързва с полицейския началник Мариан Огрес, която е заета с разплитането на сложен случай, но решава да му помогне, защото не смята, че едно дете би имало причина да лъже и това задейства майчинския ѝ инстинкт.

„Роден на Великден“ от Бойка Асиова

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 25 август 2020 г.
Редакция: Здравко Дечев
Дизайн на корицата: Христо Гочев

За книгата: Всичко, написано от Бойка Асиова, като че ли излиза от потайни пазви, в които планината, ветровете и предците са съхранявали специално за нея ароматни думи, извезани сюжети и незабравими герои. В пазвата на тази книга има един живот. Българско сираче от Илинденското въстание (1903) се превръща в ирландски студент по медицина, а след това жител на света, който лекува европейци и африканци, но най-вече своята душа. Ще намери ли лек за гладуващото си сърце по най-дългия път обратно към себе си? На този въпрос ще ви отговори Бойка Асиова така, както само тя го може. (Веселина Седларска)

„Сега и завинаги“ от Нора Робъртс

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 25 август 2020 г.
Превод: Илвана Гарабедян
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Нина Николова

За книгата: Братята Бекет, Оуен и Райдър Монтгомъри, начело с ексцентричната им майка Джъстин, притежават строителна фирма. Те обожават работата си: да вдъхват нов живот на изоставени сгради. Затова купуват красива двестагодишна сграда – първата каменна постройка в родното им градче, за да я превърнат в семеен хотел „Бунсборо“. Но Бекет, архитектът в семейството, не може да се съсредоточи върху работата си. Първата му любов се е завърнала в града. Дали накрая двамата ще повярват, че въпреки неволите, човек не бива да изпуска шанса си да обича?

„Голи“ от Ива Прохазкова

Издава: „ЕМАС“
Дата на публикуване: 26 август 2020 г.
Превод: Анжелина Пенчева
Редакция: Василка Ванчева
Дизайн на корицата:  Златина Зарева

За книгата: Едно горещо лято, Берлин и полуопитомената планина някъде на чешко-германската граница. Това са кулисите в действията на петима млади хора, навлизащи в живота на възрастните. Петима млади хора, напълно различни, но все пак близки. Силва е момиче с висока интелигентност, но предпочита да плува в близкото високопланинско езеро, отколкото да ходи на училище. Никлас се подготвя за мечтаната филмова кариера, но се влюбва в приказнокрасивата, ала зависима Евита и вместо на киносцената се озовава на наркосцената на Берлин. Филип също е влюбен, но потъва в спонтанни емоционални изблици и не може да излезе от пасивността си. Робин живее под чехъла на баща си. Но среща Силва и прави нещо, граничещо с лудостта… „Голи“ е роман за съзряването“ – казва Ива Прохазкова, може би най-известната съвременна чешка авторка на книги за млада публика. За своето творчество тя е получила над 20 национални и международни награди, номинирана е за Медала „Х. Кр. Андерсен“ (т.нар. „Малка Нобелова награда“) и за наградата „Астрид Линдгрен“.

„Нора Уебстър“ от Колъм Тойбин

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 27 август 2020 г.
Превод от английски: Елка Виденова
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Корекция: Ива Колева
Оформление: Асен Илиев
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Морис е голямата любов на Нора. Смъртта му преобръща целия ѝ свят и я завлича в бездната на скръбта. Освен грижите за четирите им деца и осигуряването на средства за оцеляването на семейството, Нора е изправена и пред предизвикателството да се справя с вниманието на хората от малкия град. Тук всички се познават и всеки се чувства в правото си да се меси в чуждия живот. В кухото съчувствие на съгражданите си Нора съзира клюкарско любопитство, а не автентична човешка загриженост. И това я тласка към търсене на други начини за спасение – в музиката, в съзерцанието, в морето, източник на покой. Изключителен психологически роман, в който личното е разгърнато на фона на разтърсващите политически събития в Ирландия от края на 60-те, а животът на героите е разглобен до простичките всекидневни жестове, от които се наплита общата картина на съществуването ни. В „Нора Уебстър“ деликатният ирландец Тойбин е във вихъра на творческия си размах.

„Фреди Меркюри. Биография” от Лора Джаксън

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 28 август 2020 г.
Превод: Цветана Генчева
Редакция: Димитър Николов
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Роден под името Фарух Булсара на остров Занзибар, Фреди Меркюри печели световна слава като фронтмен на Queen – една от най-известните британски рок банди на всички времена. В своето изследване на неговия живот и кариера Лора Джаксън разкрива много истини за култовия ексцентрик и припомня както сценичния образ на Фреди, така и неговата истинска същност, човекът зад кулисите, раздиран от терзания, противоречия и преливащ от вдъхновение. Включени са ексклузивни интервюта с някои от най-близките приятели на певеца чак до трагичната му смърт, включително с първите членове на бандата Queen. Лора Джаксън превръща в бестселъри биографиите на световни рок легенди и звезди от света на киното. В продължение на двайсет години тя проследява живота на известните, като черпи информация от най-близките им хора, и успява да създаде изненадващо точни и изключително прецизни биографии.

„Ева Луна“ от Исабел Алианде

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване:  28 август 2020 г.
Превод: Венцеслав Николов

За книгата: Жена прави любов с индианец, ухапан смъртоносно от змия, и той оцелява  като по чудо. Тя зачева и ражда дъщеря, която нарича Ева, „за да обича живота“. Така започва един от най-прочутите романи на Исабел Алиенде, разказващ за живописните приключения на Ева Луна. Тя е отгледана в дома на ексцентричен лекар, който мумифицира трупове, и в чийто дом майка й прислужва. На шест години осиротява и нейната чернокожа кръстница започва да й намира слугинска работа в поредица от странни домове с метафорично значение, последния от които Ева напуска с гръм и трясък, като изпразва пълно цукало върху главата на министър от правителството. Но това е много малка част от житието на невероятната Ева, която бяга от потисничеството, като разказва приказки. Романът на Алиенде, който е по същество апотеоз на свободата във всичките й нюанси, прелива калейдоскопично от екзотичната смес на странното и фантастичното, чувственото и еротичното, за да остави със зрялата си проза незаличимо впечатление у читателите от цял свят.

„Монетата“ от Гергана Лаптева

Издава: „Анишър/Егмонт“
Дата на публикуване: 29 август 2020 г.
Редакция: Иванка Ангелова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: На софийското летище е заловена пратка с древни монети, предназначена за Италия. Следите на нелегалното съкровище водят към Сиде Турция. Стефан е готов на всичко, за да стигне до дъното на престъпната групировка, стояща зад трафика на антични ценности и да направи големия си пробив в кариерата. Мира пък има необходимите познания, за да му помогне в разрешаването на тази мистерия.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

[ + ]