fb
Книги и киноСпециални

Новият филм на Роман Полански „По действителен случай” с официална премиера у нас

2 мин.

Официалната премиера на филма „По действителен случай“ с режисьор Роман Полански ще се състои на 2 февруари, съобщиха от издателство „Colibri“. Българската публика вече имаше възможност да се докосне до провокативния психологически трилър в началото на октомври 2017 г. по време на откриването на третото издание на кино-литературния фестивал „CineLibri“. Тогава копродукцията на Франция, Белгия и Полша предизвика огромен зрителски интерес, който стана и повод филмът да тръгне по кината тази година.

„По действителен случай“ е създаден въз основа на едноименната книга на Делфин дьо Виган, която нашумя у нас с драматичния си роман с автобиографични елементи „Силна е нощта“. Сценаристи на лентата са Оливие Асайас („Личен купувач“, „Облаците на Силс Мария“) и Роман Полански („Горчива луна“, „Пианистът“, „Деветата порта“), а оператор е Павел Еделман („Пианистът“, „Катин“). Главните роли са поверени на френската актриса Еманюел Сене, съпруга на режисьора, и Ева Грийн („Мечтатели“, „Казино Роял“). Филмовата адаптация спечели наградата ФИПРЕСИ на международната критика от филмовия фестивал в Стокхолм през 2017 г.

Романът пък е удостоен с наградите „Рьонодо“ и „Гонкур“ на гимназистите. Преводът е на Росица Ташева, а историята представлява брилянтна мистификация. Делфин дьо Виган разказва историята на писателка, обзета от смущение заради неочаквания си успех. Един ден тя се запознава с красивата и властна Л., двете постепенно се сприятеляват, но от приятелка и утешителка Л. се преобразява в демонична фигура и обсебва живота на писателката.

Роман Полански безспорно е един от най-талантливите съвременни кинорежисьори, известен продуцент, автор и актьор. Нестихващите скандали около личния му живот поддържат медийния интерес около него, но творчеството му е това, което го отличава. Филмите му често се сравняват с тези на Алфред Хичкок заради характерната употреба на черен хумор, съспенс и сюрреализъм. Полански е виртуоз в жанра „параноичен трилър“ и обича да разказва аморални истории за обикновени хора, борещи се с един враждебен и преднамерен свят.

Информация за всички предстоящи прожекции на филма ще бъде достъпна на www.cinelibri.com, във фейсбук страницата на фестивала и в страниците на съответните киносалони.

Припомняме ви подбора на екипа ни с десетте най-вълнуващи филми по книги, които бяха включени в кино-литературния фестива „CineLibri“ 2017 тук.

Не пропускайте и трейлъра на „По действителен случай“: