fb
БиблиотекитеНовини

Нуша Роянова пред децата на Враца: Нашите мечти са предчувствие за нашите възможности

4 мин.

„Нашите мечти са предчувствие за нашите възможности. Убедена съм в това и чрез книгите си се опитвам да поощрявам децата да се грижат за мечтите си и да ги следват”, каза детската авторка и художничка Нуша Роянова по време на първата онлайн среща с писател, част от кампанията #ВкъщиСъмИЧета.

Инициативата за представяне на автори по време на извънредното положение е съвместна между Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и най-големия сайт за четене и книги „Аз чета” и ще се провежда всяка седмица.

Специалният гост в първия разговор беше Нуша Роянова, която разказа как се е появила идеята от художник да се превърне в писател и издател и колко специално място в каталога на издателството отрежда на заглавията „Мама” и „Любов”.

 „През 2015 година се появи първата книга, благодарение на моята дъщеря и децата от школата по рисуване. По време на всеки урок им разказвах истории за това какво се случва вкъщи – какво е направила дъщеря ми, кучето Джак, котката. Докато веднъж децата ми казаха да ги събирам и записвам, защото са невероятни и много интересни. Тогава се прибрах вкъщи и обявих пред семейството ми, че започвам да пиша. Така се появи и първата история за Джак и котката Ема. Започнаха история след история и всички са по истински случаи”, разказа Роянова. Седмата книга от поредицата е озаглавена „Фатиб и Конди” и е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно” 2020 в категория „Изследователи (8-10 г.)”.

Писателката сподели, че и името на издателството е вдъхновено от разходка с дъщеря ѝ, докато събирали дъбови листа.

Онлайн разговорът бе воден лично от директора на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца Силвия Врачовска. В него Нуша Роянова отправи и послание към всички деца, които имат желание да пишат и рисуват, но не са уверени в себе си.

„Деца, вие можете да пишете и трябва да бъдете абсолютно убедени в себе си, че ако имате желание да пишете, то не е случайно, просто седнете и опитайте, не е страшно, може да не се получи от първия път, но ще се получи. С илюстрациите е същото – всяко дете може и да рисува. Това е даденост и трябва да се практикува”, категорична е авторката.

Тя припомни, че сред едни от най-успешните кампании, които са правили, е националният конкурс за детски разказ, а уникалните текстове вече са събрани в две издания.

На Панаира на книгата във Франкфурт през 2018 г. пък открила една от най-специалните за нея книги – „Мама”. Пристигнала с намерението да купи правата на „Приказки” от Андерсен, а попаднала на „Мама”. „Веднага бях пленена от тази книга. Започнах да я разглеждам и не можех да се отделя от нея. Колежката издателка се досети какво се случва с мен и направо ми я подари. Върнах се на българския щанд и помолих да ми преведат част от нея от френски. Преведоха ми набързо един-два текста и вече изобщо не се съмнявах – щях да издам тази книга”, разказа Роянова и разкри, че първият тираж се изчерпал само за няколко месеца и сега на пазара е втори. Предопределен бил успехът и на книгата „Любов”. Тя излиза в същото луксозно издание като „Мама” и разглежда най-универсалното и всепоглъщащо чувство във всичките му форми.

Роянова разказа, че има нов проект, а както самата тя го нарича „той е част от поредица на едни по-различни книги”.

„Първата е за Жабчето Жо. И в нея поощрявам децата да търсят своето нещо в живота. Втората е посветена на следването на мечтите. А идеята на тази, която предстои да излезе е да поощри интуицията на децата”, каза авторката и разкри, че заглавието е „Армазил и Чинталче”, а сюжетът ще ни срещне с две същества – едното обвито в мрак, а другото лъчезарно и слънчево. Затова и в началото илюстрациите са черно-бели, а накрая завършват оцветени. „Чрез тази книга искам да отправя посланието, че не всички имаме възможност да живеем в слънчевата страна, но това не означава, че после няма да срещнем някой, който да оцвети света ни”, каза още Роянова.

Можете да гледате запис на разговора във видеото по-долу.

Книгите на издателство „Дъбови листа” можете да вземете с 10% отстъпка, като използвате код AZCHETA при завършване на поръчката ви.