fb
Ревюта

Малкият Од срещу ледените великани

1 мин.

Нийл Геймън неведнъж е признавал в интервюта своята дългогодишна любов към скандинавската митология, която датира още от детските му години. Тази година имахме възможност да надникнем в Асгард и да се забавляваме с безсмъртните и всемогъщи, но също така и невъздържани и неразумни скандинавски богове в неговата „Скандинавска митология“. С „Од и ледените великани“ (изд. „Ciela“) Геймън отново ни връща в Асгард, но този път приключението е подходящо и за по-малки читатели (7+).

Ако вече сте негови фенове, ще останете удовлетворени от характерните стегнати и остроумни диалози, чувство за хумор и свеж поглед към всемогъщите богове, които обаче все опират до помощта на крехките смъртни човеци. Ако пък това е първата ви среща с Геймън, има голяма вероятност да не остане последна. Историята на смелия Од е разказана с разбиране за мотивите, които движат хора, богове и великани, както и вяра, че красотата е еднакво важна за всички тях.

За пълното удоволствие от четенето на „Од и ледените великани“ допринася и отличният превод на Богдан Русев, затова мисля, че е задължително да отделите няколко часа от все по-хладните есенни дни, които да прекарате сгушени на топло с Од, Тор, Локи, Один и компания.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

Нийл Геймън е любимец на екипа на „Аз чета“ и при нас можете да прочетете ревю за почти всяка негова книга, издавана на български – „Скандинавска митология“, „Внимание, психоспусък!“„М като Магия“„За щастие, млякото“„Океан в края на пътя“„Дим и огледала“„МеждуСвят“„Никога, никъде, никой“„Книга за гробището“„Момчетата на Ананси“„Коралайн“ и „Добри поличби“.