fb
10, които...Специални

Още 20 от най-хубавите цитати за любовта в книгите

6 мин.

Присъствието на любовта в книгите е един от поводите да обожаваме четенето. Дори не е необходимо  книгата да е романтична. Темите за взаимоотношенията между хората, за жертвите, които правим от обич, за щастието да си влюбен, за болката от наранените чувства се срещат в куп произведения и правят четенето незабравимо преживяване. След 20-те цитата за любовта в книгите, които споделихме с вас преди време, събрахме още толкова, защото не спираме да попадаме на думи, които искаме да помним дълго…

Когато го видя за пръв път, беше приведен над тетрадка със спирала в библиотека в Мексико Сити и стискаше писалка. Извивката на раменете му, плътните му устни. Беше облечен с морава фланелка с името на непозната за нея музикална група. Лидия вече знае, че я бе развълнувало не тялото, а начинът, по който Себастиан го обитаваше.

„Изхвърлени в Америка“, Джанин Къминс

Разглеждането на лицето на Конъл в подробности винаги доставя на Мариан едно удоволствие, което може да бъде модулирано от всевъзможни други чувства в зависимост от незабележимите взаимодействия между разговор и настроение. Външният му вид ѝ въздейства като любима музикална пиеса, която звучи малко по-различно всеки път, когато я слуша.

„Нормални хора“, Сали Руни

Полуразпадът на любовта трае вечно.

„Ето така я губиш“, Джуно Диас

Питаш всичките си познати: „Колко време отнема обичайно да го преодолееш?“. Има много формули. По една година за всяка година заедно. По две години за всяка година заедно. Въпрос на воля е: в деня, когато решиш, че е приключено, вече е приключено. Никога няма да го преодолееш.

„Ето така я губиш“, Джуно Диас

Изгубената любов се лекува с още повече любов.

„Дългият път към дома“, Луиз Пени

Този, когото обичаш, и този, който те обича, не са никога един и същи човек.

„Невидими изчадия“, Чък Паланюк

Недей да съжаляваш мъртвите, Хари. Съжалявай живите, и най-вече онези, които живеят без любов.

Дж. К. Роулинг

Ето така става с момичетата. Направят ли нещо хубаво, и да не са много приятни на глед, па дори и да са глупавички, почти се влюбваш и вече не знаеш къде си. Ах, тези момичета! Боже мой! Могат да те подлудят. Наистина могат.

“Спасителят в ръжта”, Дж. Д. Селинджър

Чарли, ние приемаме любовта, която си мислим, че заслужаваме.

“Предимствата да бъдеш аутсайдер”, Стивън Чбоски

Вече не вярвам в сродните души и не търся нищо. Но ако вярвах в тях, щях да твърдя, че сродната ти душа е някой, който има всичко, което ти нямаш, и се нуждае от всичко, което ти имаш. А не някой, който страда по същите причини, по които и ти.

„Дейзи Джоунс & The Six“, Тейлър Дженкинс Рийд

Когато откриеш любовта, ти не само я приемаш. Ти я сграбчваш с две ръце и правиш всичко по силите си, за да не я изгубиш.

„Девети ноември“, Колийн Хувър

Независимо колко обичаш някого, силата на тази любов не е достатъчна, ако надвишава възможността ти да прощаваш.

„Най-доброто в теб“, Колийн Хувър

Когато връхлети похотта, дискретността, здравият разум и мъдростта отлитат, а онова, което изглежда хитро прикритие за пленника на страстта, в очите на всички останали е прозрачна и неумела идиотщина. (От историята за Ио, която Зевс превръща в крава с цел да прикрие похожденията си от Хера – бел. ред.)

„Митове“, Стивън Фрай

Най-важната стъпка, която може да предприеме една добра жена в търсенето на трайна любов, е първо да обикне и приеме себе си, с доброта, уважение и честност.

„Класически наръчник за любовта“, Кърсти Грийнуд

Можеш да обичаш една жена много силно и все пак да не мечтаеш да изживееш целия си живот с нея.

„Цветният воал“, Съмърсет Моъм

Запомнете — любовта трябва да бъде ненаситна. Тя трябва да чувства глад, остър като нож глад, който никога не е напълно задоволен. Трябва добре да храните вашия възлюбен, о, да, много добре, много, много добре; давайте му, давайте му и все пак го отпращайте гладен, за да дойде пак и да иска още.

„Лунната долина“, Джек Лондон

Вероятно, в края на краищата, любовният роман не идваше в живота на човек с гръм и трясък, като весел рицар на кон, вероятно той се промъкваше в душата на човек като стар приятел, минал по тихи пътища, вероятно той се разкриваше само привидно в проза, докато в един миг внезапно воалът на светлината отскача от него и разкрива неговите страници, изпълнени с ритъм и музика. Вероятно, вероятно… любовта се ражда естествено от красивото приятелство, както розата със златното сърце се разпуква от сърцевината на зелената си обвивка…

Анн от фермата „Грийн Гейбълс, Луси Монтгомъри 

Любовта е недостижима, затова историята е пълна с мислители. Но те са само имена на хора, неуспели да докажат теоремата на чувствата. Любовната теория винаги предстои да бъде доказана. Но и аз, като всеки нормален човек, в промеждутъка, се залъгвам, че тази чест ще се падне на мен.

„Аз съм в другото такси“, Добромир Банев

Ето го и важното прозрение от първата официална любов – когато искаш нещо със сърцето си и влагаш цялата си енергия и мисъл това да го получиш, Вселената застава на твоя страна и мечтата се сбъдва.

„Санаториумът“, Теодора Лилова

Затвори очи, когато устни приближават твоите. Съприкосновението на устни е явление, което разтърсва. 
Затвори очи, когато ръка приближава тила ти. Прегръдката често спира дъха.
 Затвори очи, когато шепотът се кани да взриви тишината. Едно „Обичам те“ може да бъде толкова разрушително.
 Затвори очи, когато искаш да бъдеш с мен. Дори да съм се превърнал в птица, ще ме видиш на перваза на прозореца. Защото за мен останалите птици никога няма да бъдат по-важни от теб.

„Аз съм в другото такси“, Добромир Банев

 

Снимки: Freepik

 

Вижте още:

20 от най-хубавите цитати за любовта в книгите

7 причини защо обичаме да четем любовни романи

15 трогателни фрагмента от български любовни стихове

3 книги, които промениха мнението ми за любовните романи

12 съвременни авторки на любовни романи, които ще ви очароват

10 прекрасни цитата за любовта, които ще ви размечтаят

19 романа и поредици, чрез които ще опознаете различните лица на любовта