fb
Ревюта

„Пътят на Вълка”, по който лесно можеш да тръгнеш

2 мин.

Филми, автобиографии, новинарски материали – около митологизираните образи винаги има някаква мистика, която се разсейва едва когато се срещнеш с тях лице в лице. Или в най-лошия случай – лице в книга. Така се запознах „лично“ с Вълка от Уолстрийт Джордан Белфърт, който определено знае как да остави следа. През годините съм пропуснал двете му биографични книги, но „Пътят на Вълка“ (изд. „Locus“) дойде с обещанието, че съдържа съветите, които Белфърт дава по време на лекциите си по продажби. Така че скочих съвсем безстрашно!

Белфърт буквално започва с това, че „всяка продажба е еднаква“, а пътят от нейното отваряне до затварянето й е права, пряка линия. За да стигнете до последния етап, имате нужда да „доведете“ клиента до 10 от 10 по отношение на трие елемента („трите десетки“) – да обожава продукта, да се доверява на самите вас и да се доверява на компанията. Ползвате „лупинги“ и различни емоционални похвати, за да преминете и останалите два елемента на Системата на пряката линия (освен „десетките“) – сваляне на прага на задействане и повишаване на прага на болката.

Смело мога да кажа, че „Пътят на Вълка“ е най-вече книга за комуникацията – Вълка отделя по цяла глава на първото впечатление, езика на тялото, тона в различни моменти на разговора, на важността да имаш сценарий във всяка една ситуация. И най-важното, не пропуска във всеки удобен момент да припомни, че когато продавате, действията ви винаги трябва да са винаги на етичност и почтеност. Така никога няма да продавате продукти или услуги на хора, които видимо нямат нужда от тях. Съвсем спокойно мога да вмъкна и термина „емоционална интелитентност“, когато говорим за наученото от бизнес изданието, защото мотивът се прокрадна на няколко пъти из страниците.

Много е важно да сте търпеливи с тази книга. В някои от главите има залитания към популярни съвременни (и неясно доколко работещи) практики като нервно-лингвистично програмиране (НЛП), които лично мен почти ме караха да оставя книгата, но не го направих. Да, това определено е курс по агресивно предлагане, но добрата новина е, че сами контролирате личните си „фини настройки“, докато прилагате прочетеното.

П.П. Понеже може и да получа укор, че пиша Вълка с кратък член, ето едно забавно обяснение от издателите на Джордан Белфърт (и го гледайте със звук):

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!