fb
НовиниПо света

Penguin Random House придобива Simon & Schuster

3 мин.

Най-голямото издателство в света е напът да стане още по-голямо, след като медийният конгломерат ViacomCBS се е съгласил да продаде Simon & Schuster на Penguin Random House за повече от два милиарда долара, съобщава New York Times. Сделката ще създаде първото мегаиздателство в света.

Penguin Random House е най-голямото издателство в САЩ и e собственост на германския медиен концерн Bertelsmann. Присъединяването на Simon & Schuster, които са трети по големина, ще създаде книжен великан и може да предизвика задействането на антитръст законодателството. Условията на сделката, анонсирана през изминалата седмица, включват клауза, че в този случай Bertelsmann все пак ще плати такса за прекратяване. ViacomCBS обяви желанието си да продаде издателството още през март, когато първата вълна на пандемията затвори принудително книжарниците и блокира един от главните дистрибуционни канали.

Сливането на двете компании ще промени изоснови книгоиздаването, засилвайки модела „победителят прибира всичко“, в който най-големите компании се състезават за знакови автори и гарантирани бестселъри. През последното десетилиетие в бранша се наблюдава вълна на консолидация, започнала със сливането на Penguin и Random House през 2013 г., покупката на Harlequin от News Corp и придобиването на Perseus Books от Hachette Book Group. Портфолиото на Simon & Schuster включва световно известни атори като Стивън Кинг, Дон ДеЛило, Уолтър Айзъксън и Мери Хигинс Кларк и повече от 30 000 заглавия.

Според Джонатан Карп, главен оперативен директор на компанията, Simon & Schuster ще запази независимата си редакционна политика и ще продължи да издава същия обем заглавия и след смяната на собствеността.

„Penguin Random House е компания, която уважава творческата автономия на издателите“, казва той и допълва „Оставаме си конкуренти. Книгоиздаването е бизнес, движен от личната страст към книги и автори.“

Маркус Доле, член на изпълнителния борд на Bretlesmann, отговаря на притесненията, че сделката ще създаде унищожителен за конкуренцията монопол с твърдението, че те са движени от „политика и гледни точки“, а не толкова от данни.

„Книгоиздаването е много разпокъсана и фрагментирана индустрия, в сравнение с други“, казва той в инервю. „Уверени сме, че сделката ще бъде допусната и че това ще ни позволи да повишим нивото на обслужване за автори, агенти и търговци на дребно.

Въпреки това редица организации на автори и литературни агенти имат възражения към сключването на сделката. Според проф. Ерик Гордън от Университета в Мичиган е възможно Penguing Radom House да бъде принудено да продаде някои от импринтите си като условие продажбата да бъде разрешена от властите. Говорител на Bertelsmann заяви пред медиите, че през последните години издателството е изгубило пазарни дялове и изтъкна Amazon като основена заплаха за конкуренцията в бранша. Подобна сделка ще даде на издателствата по-изгодна позиция при преговорите с търговските гиганти като компанията на Джеф Безос и Barnes & Noble и големите хипермаркети от типа на Walmart. А също и да развият мрежа за дикретни продажби, която да ги направи независими от търговците на дребно.

За литературните агенти и автори вълната от консолидации означава по-малко потенциални купувачи за книги от автори без доказан опит и комерсиален успех.

Снимка на публикацията: The New York Times