fb
Не пропускайтеПанаирът

Подгответе се за лятото с книги от Пролетния базар

6 мин.

Дните стават все по-дълги, топли и слънчеви, което ни кара все по-често да мечтаем за чист планински въздух, морски бриз и екзотични приключения. И понеже ваканцията е два пъти по-приятна, когато е придружена с интересно четиво, събрахме няколко заглавия, които може да откриете по време на Пролетния базар на книгата и да превърнете в чудесно допълнение към плановете ви за отпуската.

Цветомила Димитрова
Moeto priklyuchenie v divotoМоето приключение в дивото“Черил Стрейд  (изд. „Вакон“) е книга, която обвързва едно планинско приключение със сериозните теми за прошката, новото начало и пътуването към себе си. Романът е увлекателен и затрогващ. Героинята не е перфектна, но е искрена, и докато четете със сигурност ще ви се прииска да грабнете раницата и да се изправите пред планината и страховете си.

Странните талисмани на Артър Пепър„, Фейдра Патрик (изд. „Сиела“)

Година след като е загубил съпругата си, Артър открива страна от миналото й, за която дори не е подозирал. Това ново разкритие го подтиква да напусне зоната си на комфорт и да се впусне в едно стоплящо сърцето, донякъде наивно и в по-голямата си част – забавно приключение.

Shtastieto e chasha chay s teb Mamen SanchesЩастието е чаша чай с теб“ и „Забранява се неверието в съдбата“, Мамен Санчес (изд. „Хермес“)

И друг път съм казвала, че книгите на Санчес са чудесно четиво след дългия ден или напрегната седмица. Историите й са забавни, човешки, с елементи на романтична комедия, без да стават твърде сладникави. Повечето събития в книгите й си остават твърде щастливи, за да са реални, но са перфектното решение, когато търсите бягство от действителността.

Йога по сицилиански“ от Едуардо Хауреги (изд. „Хермес“) е книга, която предлага известна доза екзотичност заради мястото на действието. Към това добавяме романтика, досег със загадъчния свят на мафията и още по-загадъчните дълбини на йогата и получаваме един интригуващ роман, който се чете с лекота и удоволствие (особено когато въздухът е изпълнен с мирис на море).

Stogodishniat starec, koito skochi prez prozoreca i izchezna Iunas IunasonСтогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна”, Юнас Юнасон (изд. „Колибри“)

Обикновено описвам книгите на Юнасон като комедия от грешки, защото каквото и да правят, героите му винаги се озовават в опасна ситуация, от която се измъкват на косъм и то по най-неочаквания начин, оставяйки читателя усмихнат и нетърпеливо чакащ следващата забавна случка.

Ами ако? България на три морета„, Христо Раянов (изд. „Софтпрес“)

Ами ако искате да четете нещо неангажиращо? Ами ако вярвате, че може да се намери нещо забавно в българската история, политика и спорт и сте готови да погледнете с усмивка към българската действителност? Ами ако… нямате много място в куфара и ви трябва по-тъничко четиво? Книгата на Раянов дава отговор на всички тези въпроси.

Лятна детективска история с таралеж„, Деян Копчев, (изд. „Deja Book“)

Да предположим, че сте на плажа и ви се чете нещо лятно и леко – този сборник с разкази е много подходящ избор. По мое мнение историите ще се харесат повече на мъжката аудитория, но във всеки случай са чудесно и забавно допълнение към морското ви приключение.

Кривата на щастието„, Иво Иванов (изд. „Вакон“)

Няма да се уморя да препоръчвам тази книга, защото тя е прекрасна! Независимо дали ще й позволите да ви придружи по време на ваканцията, или ще я зачетете в градския транспорт в разгара на натоварената работна седмица – просто я прочетете! Книгата събира статии на спортния журналист Иво Иванов, които са уникални не само заради историите, които разказват, но и заради нетипичния начин, по който са написани.


Милена Златарова

Вила в Сицилия„, Розана Лей ( изд. „Софтпрес“)

Лятото е сезонът, който най-добре подхожда на Италия – страната с великолепно синьо небе и щедро слънце. Затова и всяка история, свързана с нея, обикновено е подходяща за този сезон.

Едно щедро наследство с неясен произход става причина да се съберат три поколения жени, които трябва да се изправят срещу страховете си и да посрещнат промяната в живота си. Интриги, коварство, любовна история – всички задължителни елементи на романтичния жанр са налице, съчетани чудесно с очарованието на малките италиански градчета и домашната кухня.

Onova lyato - Loran UiligОнова лято„, Лорън Уилиг (изд. „Софтпрес“)

Нещастна, скучаеща съпруга и млад художник, който рисува портрета й – това е комбинация, от която със сигурност ще произлязат по-нататъшни беди. Изкуството преодолява социалните различия, а атмосферата на прекрасната градина и задушевните разговори подаряват на двамата едно идилично, но краткотрайно лято. Авторката умело прехвърля сюжета между две епохи, като запазва добър баланс между романтика и историческа тематика, а и ще научите интересни неща за художниците – прерафаелити.


Габриела Кожухарова

Без милост“ от Лекси Блейк (изд. „Ибис“) е книга, която с лекота може да удовлетвори глада ви за два типа емблематични плажни четива, а именно трилъри и романтика. Лекси Блейк е написала изключително увлекателна история за неочаквана любов и планирано с години отмъщение. Напрегнатият сюжет е допълнително изострен от клопките на жестоката корпоративна среда, където преструвките и лъжите са начин на оцеляване.

Спасяването на Франческа“ от Мелина Маркета (изд. „Милениум“) е нежна, искрена и затрогваща история за приятелството и семейството, която с няколко изречения успява да те разсмее, да те разплаче и да сподели с теб честните отговори на трудните, плашещи въпроси, които те разкъсват отвътре, когато търсиш себе си и чувстваш, че целият свят ти е обърнал гръб. Много съжалявам, че не я намерих, докато самата аз още бях в училище като Франческа – една лятна ваканция, прекарана в нейната компания, можеше да ми вдъхне нужната смелост да променя живота си.

Изтегли списъка в подходящ за принтиране PDF с указания къде можеш да намериш всяка от книгите от този линк.