fb
Ревюта

„Подменена“ – принцесата на троловете и началото на нейната история

3 мин.

Резултат с изображение за Подменена„Троловете са страшни и уродливи“. Как ли пък не! Поредицата “Трил” на Аманда Хокинг (изд. „Пергамент Прес“) ще промени мнението ви за тези създания веднъж завинаги.

Представете си как бихте се почувствали, ако един ден изневиделица разберете, че не сте тази, която сте си мислили, че сте, през целия си живот, лудата ви майка всъщност нито ви е майка, нито е луда, а брат ви не ви е брат. Оказва се, че имате магически способности и на всичкото отгоре сте принцеса на една от тролските раси. Доста объркващо, нали? Именно това се случва на главната героиня Уенди в „Подменена“. Насред целия хаос от открития тя успява да се влюби в най-неподходящия човек и да осъзнае, че може би е единствената, която е способна да промени съдбата на Фьоренинг.

Да си призная, когато започнах да чета “Подменена”, бързо се отказах, защото началото на поредицата определено не е най-майсторското, на което съм попадала. Действието се развиваше прекалено бързо за моя вкус и ми изглеждаше недоизпипано. Имаше моменти, които звучаха не на място и дори несвързано. Първоначалното ми впечатление може и да се дължи на факта, че съм чела наистина много книги от жанра и несъзнателно ги сравнявам. След известно време обаче реших да дам втори шанс на романа и не съжалявам. Около стотната страница вече бях почти запленена от историята и не успях да оставя книгата, докато не я довърших. 

Присъщата за повечето тийн романи драматична любов не отсъства, дори лично на мен на места ми бе прекалено блудкава и си мислех, че вече съм чела същото някъде другаде. Различното при поредицата „Трил“ обаче е, че въпросната драма е пречупена през призмата на троловете. Стереотипът за уродливите зверове отначало ме държеше дистанцирана, някак не си позволявах да се потопя напълно в разказа. След няколко глави гледната ми точка се промени и от време на време дори се питах как е възможно сляпо да съм приемала всички заблуди за легендарните същества. Това донякъде смекчи повърхностния сюжет, но само донякъде…

Като във всяка история, която малко или много се отнася за принцеси и кралства, и тук присъства моментът с уговорения брак и истинската, но забранена от йерархията любов. Лошото момче среща невзрачното момиче и двамата хлътват до уши. Не знам дали има по-банален сюжет за тийн роман. Понякога се чудя как една книга успява да задържи вниманието ми, въпреки че отлично знам как ще завърши. „Подменена“ определено го постига.

Макар на сюжета да му липсва оригиналност, „Подменена“ успява да събуди любопитството ти. Стилът на писане на Аманда Хокинг осезаемо се подобрява с напредъка на действието, описанията стават по-впечатляващи, а сюжетът – по-заплетен, макар и малко изтъркан. Всичко това спомага за изграждането на по-достоверни образи и наистина напрегнат финал, който да те запали за продължението.