fb
Книги и киноСпециални

Преди Оскарите са книгите

2 мин.

Броени часове преди раздаването на най-известните филмови награди в света – “Оскар” е време да проследим и книжната история на тазгодишните номинации. На първо място, защото в последните години адаптациите по книги сякаш се оказаха доказана формула за успех, а на второ място, защото връзката филм-книга винаги е актуална и полемична за читателите от една страна и за киноманите от друга.

майкъл луис големият залогТази година адаптациите по книги са много силно изявени във всички категории на наградата. Сред селекцията за “Най-добър филм” от всички 8 номинации, 5 са създадени по книги: “Големият залог”, “Бруклин”, “Марсианецът”, “Завръщането” и “Стая”. В България до момента не е издаден само “Бруклин”. А най-голяма е популярността на “Стая” на  Ема Донахю (изд. Милениум, 2011 г.), която има номинация за награда “Букър” от 2010 г. “Марсианецът” на Анди Уеър (изд. Бард, 2014 г.), пък се нареди сред любимите съвременни фантастики на любителите на жанра не само у нас.

staya-donoghueСред номинираните филми в двете категории “Най-добра мъжка главна роля” и “Най-добра женска главна роля” процентът на книжните адаптации е още по висок – 90%. Само една продукция не е създадена върху публикувана преди това книга – “Джой”. В България от книгите с номинация сред актьорските изпълнения са издадени освен споменатите по-горе заглавия още официалната биография на Стив Джобс от Уолтър Айзъксън (изд. СофтПрес, 2013), “Момичето от Дания” на Дейвид Еберсхоф (изд. Intense, 2016) и “Каръл” на Патриша Хайсмит (изд. Intense, 2016).

Любопитно е, че сред номинираните заглавия има пълен синхрон между измислените истории и тези, базирани на истински случки или реално съществуващи личности. От социалната мрежа за читатели goodreads дори са подготвили специални инфографики, които разкриват закономерностите между филмите и книгите за тазгодишната церемоция.

Инфографиките може да разгледате тук:

Натрупването на толкова много филми по книги превръща интересна надпреварата и в категория “Най-добър адаптиран сценарий”, където се състезават “Големият залог”, “Бруклин”, “Каръл”, “Марсианецът” и “Стая”.

От номинираните заглавия по кината вече успяхме да гледаме “Марсианецът”, “Завръщането” и “Момичето от Дания”, а “Стив Джобс” и “45 години” присъстваха в програмата на “Киномания”. На предстоящия София филм фест очакваме с нетърпение и адаптацията на “Стая”. Организаторите обещават още Оскарови изненади, така че може да видим още някоя от номинираните книжни адаптации.