fb
Днес на ПанаираПанаирът

Пролетен базар на книгата 2017: Ден четвърти

6 мин.

Съпътстващата културна програма на четвъртия ден на Базара на книгата в НДК е наистина богата. Дори се замисляме дали е възможно да бъдем на две места едновременно?!

А вие, за да не съжалявате после, когато приятели ви разказват за вълнуващи срещи с автори и вдъхновяващи представяния на книги, разгледайте програмата на четвъртия ден на изложението и си набележете цели! ;)

 

10:00 – 18:00 часа
Пролетен базар на книгата 2017 с „Аз чета“ и приятели

За пръв път „Аз чета“ ще има собствен щанд на изложението – Б19 на ляв полуетаж, като заедно с нас ще бъдат и носителите на Награда „Бисерче вълшебно“ Радостина Николова, Никола Райков и илюстраторът Мая Бочева.

Във всеки от дните на Базара ще можете да се включите в една от нашите игри, а във вечерните часове сме подготвили специална програма от срещи.

 

10:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
„Първокласник ще стана Аз” – среща на деца от предучилищна група с поета Цанко Лалев

Във вълнуваща обстановка един от изтъкнатите автори на издателство „Просвета” – поетът Цанко Лалев, ще поведе малките участници в събитието по вълшебния път на буквите и словото, за да ги направи съпричастни към предстоящата вълнуваща роля на първокласници. Така неусетно в забава, приключения и гатанки те ще преживяват заедно Голямото приключение и ще открият пътя към успеха.

Представя: изд. „Просвета”

 

16:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на романа „Лудост за здраве”

Роман за балканската лудост и бягството от рутината. Съвкупност от смешни ситуа-ции, където хора живеят в саксии и правят погребения без умрял.

Представя: изд. „МОНТ”

 

17:00, Литературен клуб „Перото”
Представяне на чуждестранните автори в програмата на Софийския международен литературен фестивал

Софийски международен литературен фестивал за пети път през декември – гостуват Полша, Словакия, Унгария и Чехия. Представяне на чуждестранните автори в програмата.

Представя: Софийски международен литературен фестивал

 

17:00 – 19:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на книгата „Антология корейски разкази от началото на ХХ в”

„Корейски разкази. Антология ХХ век” запознава читателите с творческите търсения и постижения на най-големите корейски писатели през изминалия век. Книгата е интересна, както за почитателите на корейската култура, така и за всички ценители на стой-ностната литература. Преводът е дело на Со Йънг Ким и Яница Иванова.

Програмата на представянето включва:

  • Премиера на книгата с встъпителни думи от посланика на Рen. Корея Н. Пр. Шин Бу-нам;
  • „Самулнори” – изпълнение на десет корейски барабана и традиционен корейски танц;
  • Лекция за корейската класическа литература;
  • Дегустация на корейска храна.

Представя: изд. „Изток-Запад”

 

17:00, щанд 327
Среща с автограф – Иглика Дионисиева

„С новата си книга Иглика Дионисиева ни потапя в ново време – извънкалендарно, извън-редно, усукано подобно лентата на Мьобиус. В часовниците зрее немота и само мълча-нието брои време в тази прекрасна поезия. Това са заветни думи за любовта и израства-нето.” – Мария Калинова

Представя: изд. „Жанет 45”

 

17:30, щанд 328
Книга с автограф – Боряна Дукова

Боряна Дукова е испанистка и преводачка, която стъпва уверено по пътеката на българския криминален жанр и трилър. „Трилъри по женски” са седем разказа със задъхан сюжет и неочакван край, следващи празничния календар на живота ни.

Представя: изд. „Хермес”

 

18:00, щанд 337
Среща с автограф – Боян Крачолов и книгата с разкази „Църква от сънища”

„Емоционални, романтични, мечтателни, момчешки, на ръба на алегорията и дълбоко в символизма, тези кратки текстове представят един нов автор в българската литера-тура.” – Кристин Димитрова

„В тези трудноопределими в жанрово отношение фрагменти Боян Крачолов умело ба-лансира между сюжетността и есеизма, демонстрира способност да изгражда поанта, съчетава иронията и автоиронията със задълбочено послание.” – Ани Бурова

Представя: изд. „Ерго”  

 

18:00, щанд 327
Среща с автограф – Димана Трънкова

В близкото, но все по-вероятно бъдеще, в една неназована балканска страна, където всички говорят български и по български са готови да оцеляват, група бивши контрабандисти на културни ценности установява тотална власт. Те превръщат историята в култ, за да създадат у хората усещане за уникалност и значимост, и затварят страната зад непробиваема реална и виртуална граница.

Представя: изд. „Жанет 45”

 

18:00, щанд 211
Книга с автограф – Иви Уайлд и романът й „Всички птици пеят”

„Красиво написана книга и толкова напрегната, че те кара да си гризеш ноктите” – това е оценката на The Guardian за „Всички птици пеят”.

Иви Уайлд (р. 1980 г.) е един от най-награждаваните съвременни автори на Великобритания. Тя е носител на най-големите английски и австралийски награди, Наградата за литература на ЕС, както и на наградата на „Бейлис” за най-добър роман.

Представя преводачът Емил Минчев.

Представя: изд. „Персей”

 

18:00, книжарница „БГ Учебник”, пешеходен подлез на НДК

Представяне на образователната поредица за 2. – 4. клас „НЕМО. Математически приключения и пътешествия” от авторски колектив от СМГ

Представя: БГ Учебник

 

18:30, щанд № 328

Книга с автограф – Тони Николов

„Един народ може да загърби за известно време истината, да се окайва, оплаква и хвърля цялата вина върху другите, историята и лошото стечение на обстоятелствата. Ала идва миг, когато безвремието свършва, той е принуден да си поеме дъх и да отвори широко очи….” – Тони Николов

Представя: изд. „Хермес”

 

19:00, сцена / ляв полуетаж, НДК

Премиера на „Вълчица” на Бойка Асиова, представя Юлия Дивизиева

Историята е жестока. Тъмна. Тук-там накъсана със светли слънчеви зайчета. Малцина са в това поднебие, които я помнят. Но едва ли точно тях ще срещнете. И дали ще искат да ви я разкажат? Най-вероятно ще повдигнат рамене, ще ви погледнат недоумяващо и ще продължат пътя си. Тя, тази история, се е разположила в трите отрязъка на времето – в миналото, в настоящето и в бъдещето. Части от нея безвъзвратно са отминали. Други стъпка в стъпка ни настигат, докосват ни по рамото, карат ни да се обърнем. Поглеждаме ги в очите и потръпваме. Следващите нетърпеливо ни дърпат напред, където тепърва ще се случат. На мнозина ще им се прииска написаното от мен завинаги да е останало зад гърба им…

Представя: изд. „Жанет 45”