fb
Днес на ПанаираПанаирът

Пролетен базар на книгата 2017: Ден трети

5 мин.

Премиерите и представянията на книги, срещите с издатели и автори са в изобилие в третия ден на Пролетния базар. Подарете си една вълшебна книжна разходка сред щандовете на изложението, за да изпълните списъка си със задължителни покупки за лятото или просто оставете новите ви любими книги сами да дойдат при вас.

Ние ви гарантираме, че всяко от събитията в четвъртък си заслужава вашето внимание:

 

10:00 – 18:00 часа
Пролетен базар на книгата 2017 с „Аз чета“ и приятели

За пръв път „Аз чета“ ще има собствен щанд на изложението – Б19 на ляв полуетаж, като заедно с нас ще бъдат и носителите на Награда „Бисерче вълшебно“ Радостина Николова, Никола Райков и илюстраторът Мая Бочева.

Във всеки от дните на Базара ще можете да се включите в една от нашите игри, а във вечерните часове сме подготвили специална програма от срещи.

 

11:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Буквари за първокласниците

Да се запознаем с буквичките, да се научим да четем и пишем с най-хубавите буквари с най-красивите илюстрации и с най-забавните игри, закачки и задачки… Заедно ще пеем, ще танцуваме и ще се забавляваме!

Представя: изд. “Анубис” и изд. „Булвест 2000”

 

17:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на „Епилог” на Владимир Попов

Владимир Попов, автор на осем поетически книги, някои от които с национални награди, представя в „Епилог” свои избрани и нови стихотворения, датирани от 1976 г. до 2016 г.

Заглавието на стихосбирката съвсем не означава край, завършек. Напротив, „Епилог” е „убежище на думите”, способно да съхрани чувствата, вълнували поета през годините, образите на скъпите му хора, духа на времето, в което сме живели всички ние. Искрена, силна, неподправена поезия. Стихосбирката представя Пламен Дойнов.

Представя: изд. „Жанет 45”

 

17:00, щанд 327
Среща с автограф – Любов Кронева

Тези разкази – от социализма – стояха на прага, чакаха от години, ставаха по-плътни и тежки, затова, колкото и да ги отлагах, не-битието не успя да ги отнесе и разпилее. Вълчата Богородица зададе тоналността – онова състояние на душевен сумрак, което продължава да оплита душите ни. Тук вече какво ли би могло да ни помогне, освен извест-на ирония. В книгата влязоха и разказите „от Нощта” – онази Нощ, която все ще те издебне, ще те накара по-силно и по-мъчително да чувстваш нещата от живота си. Но ако я нямаше, толкова беден щеше да е животът.

Представя: изд. „Жанет 45”

 

17:30, щанд 328
Книга с автограф – Александър Секулов

Александър Секулов е писател и драматург на Драматичен театър – Пловдив, носител на награда „Аскеер” за пиесата „Няма ток за електрическия стол”. „Господ слиза в Атина” е роман предчувствие, който не само трябва да бъде прочетен, но и изживян.

Представя: изд. „Хермес”

 

18:00, книжарница „БГ Учебник”, пешеходен подлез на НДК

Представяне на книгата „От реферата до дипломната работа. Академично писане за студенти“ от проф. Иванка Мавродиева и проф. Йовка Тишева

Изданието „От реферата до дипломната работа. Академично писане за студенти” е учебно помагало, предназначено за студентите в бакалавърската и магистърската степен на висшите училища. В него са представени основните студентски жанрове, а като приложение са дадени и електронни ресурси, които студентите могат да използват. Авторите са преподаватели в СУ „Св. Климент Охридски”.

Представя: БГ Учебник

 

18:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Премиера на романа „Хероин” на Тодор Андонов

Една пратка хероин се превръща в „главен герой”, по следите на който хукват и „добрите”, и „лошите”. Ситуирано на нашенска земя, действието препуска през Европа и света.

Представя: изд. „Атеа”

 

18:00, щанд 327
Среща с автограф – Иванка Могилска

Разказите на Иванка Могилска са очарователни със своята крехкост и краткост. Тяхната формула е – обикновени герои в обикновени обстоятелства посрещат най-яркия миг от живота си без предупреждение, а после дълго гледат след него. Разкази на ръба между ежедневното и магичното, топли, туптящи, живи, с въздействие, което после бавно отшумява в читателя.

Представя: изд. „Жанет 45”       

 

18:00, щанд 211
Представяне на романа „Паметта на водните кончета” от Марица Бодрожич

Романът разказва историята на една невъзможна любов – как една млада жена трябва да се сбогува с илюзиите си за връзката си с женен мъж. Това е и търсене на себе си, на собствената си идентичност.

Представя преводачката Ваня Пенева.

Представя: изд. „Изида”

 

19:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на книгата на Константин Петканов „Бележник на писателя” с участието на Мария Огойска, съставител и автор на предговора.

„Бележник на писателя” обхваща последните петнадесет години от неговия живот (Петканов умира през февруари 1952 г.)

„В този бележник не съм отбелязвал и няма да бъдат отбелязани хронологически случки и събития, а само мигове от моята мисъл, събудена от ударите на сърцето ми.” – Константин Петканов

Представя: изд. „Прозорец”

 

19:00, щанд 327
Среща с автограф с Константин Трендафилов, автор на романа „Затворисърце“.

Представя: изд. „Жанет 45”