fb
НовиниПо света

Публикуват официалната биография на Тери Пратчет

2 мин.
Снимка: Murdo MacLeod/the Guardian

Роб Уилкинс, бивш асистент и приятел на Тери Пратчет, пише официалната биография на покойния автор на „Света на Диска“. Книгата ще разказва за времето от детството му до установяване на заболяването Алцхаймер, с което той беше диагностициран през 2007 г., пише The Guardian.

Пратчет работи върху автобиографията си, когато умира през 2015 г., но „след преждевременната му смърт от болестта на Алцхаймер, отговорността за завършване на мемоарите на Тери Пратчет беше предадена на Роб“, съобщи издателят Transworld.

Биографията ще включва „фрагменти“ от мемоарите, върху които Пратчет е работил преди да умре. Уилкинс работи заедно с автора повече от 15 години като негов асистент и бизнес мениджър. Той ще опише собствените си спомени, както и тези на семейството, приятелите, феновете и колегите на Пратчет. Биографията ще е озаглавена A Life With Footnotes („Живот с бележки под линия“).

„Отговорността да документирам живота му, когато съм живял толкова много с него, беше толкова емоционално преживяване. A Life With Footnotes е книга, която се надявам да накара Тери да се гордее“, каза Уилкинс.

„Да живееш заедно с един от най-великите писатели в света, а след това да преживееш всеки момент за неговата биография, беше невероятно пътуване. Тери беше един от най-талантливите, сложни, вдъхновяващи хора, които някога съм имал привилегията да срещна – истински гений.”

Биографията ще бъде публикувана през септември 2022 година.

Издателят Transworld заяви, че в книгата ще бъде включен разказ как на Пратчет му е казано, че никога няма да постигне нищо, чрез написването на бестселъра „Светът на диска“ – поредица, която му носи медала на Карнеги и рицарско звание за заслуги към литературата. Уилкинс също ще разкаже как Пратчет се бори с предизвикателствата на Алцхаймер.

Управляващият директор на Transworld Лари Финли каза, че „само Уилкинс“ е могъл да напише „интимния, ангажиращ и разкриващ портрет на един от най-обичаните автори в Обединеното кралство“.

A Life With Footnotes улавя гения, който беше Тери Пратчет, с топлина, трогателност и страхотно добро настроение – и не с малка доза любов“, каза Финли. „Това е майсторски клас по страхотно биографично писане“, допълни той.

[ + ]