fb
Ревюта

Отвъд обичайното според Ивон Шуинар и Патагония

5 мин.
“Пусни народа ми да кара сърф”

Започвам с disclaimer и осъзнавам, че този вид Book talks са много приятен начин за стимулиране на стойностен разговор. Ако аз и ти прочетем една и съща книга, може би ще разкажем съвсем различни неща. Защо така? Защото моментното ни състояние, нашият опит и преживявания формират как четем дадена книга и какво ни прави впечатление – затова много често си казваме, че има смисъл да прочетеш една книга на 20- и на 40- годишна възраст.

Книгата “Пусни народа ми да кара сърф” (изд. „Вакон“) обединява в себе си биография, история за уникален бизнес и подробен план за надеждата на нашия общ план (а в това клипче от 1 мин. може да се видите обобщение).

КОЙ ПИШЕ?

Ивон Шуинар

След като разберем, кой чете, е важно да разберем и кой пише. В нашия случай, това е Ивон Шуинар – алпинист, екоактивист и предприемач.

Но кой всъщност е Ивон? За да разбереш един човек, не е достатъчно просто да му сложиш дадени етикети. Сигурно не е достатъчно и да прочетеш повече за детството му, но поне може да добиеш по-добра картинка. Баща му е човекът, който го просвещава в работата с ръце и занаятите. Фен на риболова, впоследствие се включва в “Клуб за лов на соколи и ястреби” и стига до алпинизма. Любовта му към природата го кара да създаде първия си бизнес за екипировка за катерене “Шуинар Екуипмънт” през 1957 г.

Обикаля света, сърфира, катери, бунтува се срещу системата и стандартния американски корпоративен начин за правене на бизнес.

През 1964 г. създава първия каталог за поръчки по пощата – една страничка, отпечатана на циклостил, придружена със съвет да не се очакват доставки през сезона за катерене.

Почитател на минималистичния дизайн и функционалност, както Антоан дьо Сент-Екзюпери го определя (слагам цитата в съкратен вариант):

Съвършенството в крайна сметка е постигнато не когато вече няма какво да се добави, а когато вече няма какво да се отнеме.

През 1972 г. Ивон вече говори за “чисто катерене” с алуминиеви клеми вместо със стандартните клинове. (не разбирам много добре термините в алпинизма, но е важно да се знае, че клиновете остават в скалата при катерете и впоследствие нарушават структурата й, което не се нрави на Ивон)

Постепенно започва да развива серия първо от дрехи, после и чанти. Вдъхновява се от своите пътувания, по времето на които среща различни хора, технологии и много чество взаимства от друг спорт идеи за своя бизнес. Тества лично всичко, което произвежда и винаги остава близо до функционалността и качеството, защото то може да спаси живота ти, буквално.

Създава бранда Патагония, който следва да говори за нещo “далечно, интересно, леко магично” точно като пейзажа на Фиц Рой в Аржентина и син океан. Продължава да гледа с леко око на правенето на бизнес, като по-често отсъства и оставя всичко на други хора.

Негова любима мисъл за предприемачество:

“Ако искаш да разбереш предприемача, изследвай поведението на непълнолетния престъпник. С действията си той казва: “това е гадно, ще направя каквото съм си наумил.”

Постепенно Шуинар все повече започва да се завръща от живота на открито у дома с истории на природни и социални разрушения. Включва се в различни еко инициативи, започва 100% рециклиране в Патагония и търси отговор на въпроса защо прави това, което прави. Най-накрая стига до концепцията за “органичен растеж”.

Не определя себе си като бизнесмен, по-скоро иска да запази удоволствието от ходене на работа. Иновира постоянно, тества различни материали, открива нови концепции, процеси и т.н. От 85-а до 90-те компанията расте от 20 на 100 милиона оборот. Не че не са направили много грешки свързани с растежа, но излизат по-силни и както Ивон казва “от 91-92 историята не представлява интересно четиво. Под “интересно” имам предвид китайското проклятие “Пожелавам ти да живееш в интересни времена.”.

Поглед назад, за да свържиш точките

Един от любимите ми цитати от Стив Джобс:

Или (простете за източника) както пише Марк в своята статия за големите пробиви в живота, много често искаме да обвържем успеха с едно голямо събитие, случка, действие или както искате го наречете. Но по-често най-значимите неща в живота ни се оказват стечения на обстоятелства, на малки победи, много често незабележими.

Кой е Ивон Шуинар?

Кой е Ивон Шуинар? Предприемач по неволя? “А аз исках, когато порасна, да стана лесничей”

Философиите

Втората и по-дълга част от книгата е посветена на водещите философии в Патагония с подробни примери, как на практика ги прилагат в работата си.

Накратко:

  • да произвеждаме най добрите продукти
  • да не причиняваме излишна вреда
  • да използваме бизнеса, за да вдъхновяваме и прилагаме решения на екологичната криза

Тук са включени:

  1. Философия на продуктовия дизайн
  2. Производствена философия
  3. Философия на дистрибуцията
  4. Философия на маркетинга
  5. Финансова философия
  6. Управленска философия
  7. Екологична филосифия

Не искам да ви засипвам с информация. В книгата подробно и нашироко се говори с факти, статистики, снимки и примери подкрепящи всяка философия. Ще споделя някои от нещата, които бяха нови за мен и такива, с които резонирах най-силно.

Цялото ревю за книгата „Пусни народа ми да кара сърф“ можете да прочетете тук.

Автор: Елена Николова

Елена Николова е съосновател и маркетинг директор на ESCREO – компанията, която направи писането по стени възможно; Forbes #30under30 Alumni; доброволец в редица проекти за развитие на стартъп общността в България; обича тениса, пътешествията и да пише в своя блог.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20 при завършване на поръчката си.