fb
Ревюта

„Разкъсана“ между двете тролски кралства

3 мин.

След като прочетох първата книга от поредицата „Трил“, нямаше как да оставя историята, без да я довърша, и търпеливо чаках втория роман на Аманда Хокинг – Разкъсана“ (изд. Пергамент прес), да излезе на българския пазар. Случи се доста по-късно, отколкото се надявах, и закъснението ми попречи плавно да премина през историята, защото за времето между прочита на двете части бях забравила някои от важните събития в Подменена“. Поне продължението се оказа доста по-динамично и тягостното настроение, което присъстваше в началото, тук липсва.

Развитието на поредицата ни позволява да научим малко повече за произхода на Уенди, който, по мое мнение, е изтъркан до такава степен, че на места дразни. Майка и баща от враждуващи кралства – защо ли имам чувството, че съм го чела поне десет пъти? На моменти този факт ме ядосваше толкова много, че бях на косъм да оставя книгата, но в крайна сметка го преглътнах. 

Освен това се заплитат нови мистерии и на историята се дава нов ракурс. Появяват се нови герои, но и много от старите остават активни действащи лица. Уенди пък постепенно се променя, строго следваща модела на всяка втора тийн героиня. От уплашено малко момиче се превръща в силната принцеса спасителка, каквато е предопределено да бъде.

Събитията са решаващи за следващата книга и са поднесени по особено достъпен начин. Самият стил на писане на Аманда Хокинг е, както някои биха го нарекли, лек. Според мен обаче отива повече към плосък. Сякаш е нямало какво да каже, но все пак е продължила да пише, в резултат на което историята изглежда повърхностна.

Едно от нещата, които все пак ми харесаха, бе ролята на Мат, Уила и Рис. Те са имали нещастието да се родят в грешно семейство и въпреки това правят всичко възможно, за да допринесат за благоденствието в Трил. Уила бързо се превръща в най-добра приятелка на принцесата, а Мат остава все така загрижен за малката сестра, която на практика е отгледал.

За мое огромно съжаление, любовта между Фин и Уенди не намира място в „Разкъсана“. За сметка на това се появява нов персонаж – Локи, чийто образ също е изтъркан и макар да притежава свой чар, за малко да ме откаже от романа. Разбира се, заключениети ми се оказа прибързано, защото Аманда Хокинг  успява някак да завърти сюжета, така че финалът да ни остави в напрежение, а неизвестността дали Уенди ще избере Фин или Локи (а може би Тове?) да събуди любопитството ни към продължението.

Макар да е написана, за да се чете предимно от тийнове, „Трил“ би била по-интересна и близка до ученици oт пети до седми клас. Ако сте започнали поредицата и първата книга ви е харесала, ви препоръчвам с две ръце и останалите части. Ако след „Подменена“ обаче сте останали със смесени чувства, спокойно можете да пропуснете и „Разкъсана“. Сюжетът е доста предсказуем, а финалът става ясен доста рано, особено ако сте чели повечко книги от жанра.

Ревюто за първата книга от поредицата можете да прочетете тук.