fb
Издателски проектСпециални

Романът „Как прекрасни бяхме“ разкрива човешката цена на капитала

3 мин.
Advertorial

Първият роман в каталога на издателство „ЛОКАДА“ вече е факт. И това е заглавието „Как прекрасни бяхме“ от Имболо Мбуе – обявена за една от 10-те книги на 2021 г. от редакторите на New York Times Book Review. Нарежда се и сред престижните годишни класации на The Washington Post, Esquire, Good Housekeeping, The Christian Science Monitor, Marie Claire, Ms. magazine, BookPage, Kirkus Reviews.

„Имболо Мбуе извайва болезнено повествование за алчността, общността и постоянството“, пише Time, а New York Times Book Review посочва: „Как прекрасни бяхме“ чертае пътищата, по които репресиите, било то от страна на едно правителство, на една корпорация или на едно общество, могат да превърнат най-основните човешки нужди в радикални и радикализиращи актове… Дълбоко въздействаща“.

Трябваше да знаем, че краят е близо. Така започва историята в този роман. Действието му се развива в измислено африканско село. Това е разказ за един народ, живеещ в страх сред пораженията на природата, предизвикани от американска нефтодобивна компания.

Заради разливите от тръбопроводите обработваемите земи са станали неплодородни. Децата умират, защото пият отровена вода. На селяните се дават обещания за изчистване и парични обезщетения – и те не се спазват. Правителството, предвождано от безсрамен диктатор, съществува, за да обслужва собствените си интереси.

Оставени почти без избор, жителите на Косауа решават да отвърнат на удара. Борбата им ще продължи десетилетия, а цената ѝ ще е твърде висока.

Разказано през погледа на едно поколение деца и на семейството на Тула – момиче, което израства и става революционерка, „Как прекрасни бяхме“, е майсторско изследване на това какво се случва, когато безразсъдният стремеж към печалба в съчетание с призрака на колониализма се сблъска с решителността на една общност да опази земята на своите предци и с готовността на една млада жена да жертва всичко за свободата на своя народ.

Имболо Мбуе дебютира с бестселъра на New York Times – Behold the Dreamers („Виж мечтателите“), спечелил наградата ПЕН/Фокнър за проза и наградата „Блу Метрополис – Думи за промяна“, и попаднал в селекцията на Книжния клуб на Опра Уинфри. Наречен забележителна книга на годината от New York Times и Washington Post и най-добра книга на годината от десетина други издания, романът е преведен на единайсет езика, адаптиран като опера и пиеса и предложен за филмиране.

Как прекрасни бяхме“ е вторият ѝ роман. Книгата е сред първите 10 най-популярни книги по търсене в американските библиотеки за последното тримесечие на 2021 г. (по данни на Panorama Picks ). В началото на февруари 2022 г. е избрана в листа на десетте претенденти за наградата PEN/Faulkner за проза през 2022 г., сред 500 отговарящи на условията романи и сборници с разкази от американски автори, публикувани в САЩ през календарната 2021 г.


Този текст е част от програмата на „Аз чета“ в подкрепа на стартиращи издателства. Научете повече за нея тук.

Можете да поръчате „Как прекрасни бяхме“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.