fb
Ревюта

„С обич, завинаги, Лара Джийн“ – момичетата Сонг пораснаха

6 мин.

„Никога не казвай „не“, когато всъщност искаш да кажеш „ДА!“

Последната част на една от любимите ми поредици вече излезе и у нас, разбира се, отново с логото на издателство „Ибис“. „С обич, завинаги, Лара Джийн“ от Джени Хан беше трепетно очаквана от мен като фен на предишните две книги и силно ме зарадва с появата си, която съвпадна с едно от тазгодишните ми посещения до морето. Получи се много приятно стечение на обстоятелствата, защото миналата година се запознах с момичетата Сонг на същия плаж, където тази година ги видях толкова пораснали и променени, но без да са изгубили и частица от качествата, които харесвам в тях.

Във финала на трилогията заварваме главната героиня все още във връзка с едно от момчетата, които получиха специалните й писма в първата част на поредицата. Лара Джийн и Питър Казински изживяват любовта си като сбъднатата мечта, каквато всъщност е. Действието се развива през последната им гимназиална година, която както за тях, така и за всеки тийнейджър на земята, е период, изпълнен с най-различни вълнения, усещания и надежди.

На Казински и Лара им предстоят много неща, включително вълнуваща екскурзия до Ню Йорк, специална седмица на плажа със съучениците, денят на завършването и, разбира се, дългоочакваното „да“ от Вирджинския университет, което ще ги задържи заедно. Питър е приет там със спортната си стипендия, а очакванията на всички са, че Лара ще постигне и тази цел в живота си. Тя дори не е обмисляла останалите варианти, тъй като плановете й включват не само да остане с момчето на мечтите си, но и да е на изключително кратко разстояние от дома си, където остават баща й, приятелката му и по-малката й сестричка Кити.

Джени Хан (снимка: The Korea Times)

Тръпката и очакването на заветното отваряне на нова порта в лабиринта на живота й, честно казано, са доста изтощителни. Ако вие самите вече сте минали през подобна драма, значи знаете какво е. Само дето в България ситуацията с приемането в желания университет не е съвсем сходна със съревнованието, което са си спретнали Лара Джийн и стотиците други кандидати за едно и също място в едно от най-известните висши учебни заведения в света.

В тази част се вдигат завесите и за Питър Кавински, който малко по малко се осмелява да разкрие същността си пред Лара. Тук той не е просто повърхностното хлапе, което днес показва чувствата си, а утре тича при бившата, а е пораснал мъж, който е взел решение и не позволява да бъде контролиран от своето минало. Борбата и осъществяването на промяната, преодоляването на травмата, оставена от най-важния човек в живота на едно момче, също е сред интересните моменти в книгата.

Наред със сериозните теми, в „С обич, завинаги, Лара Джийн“ отново кипят подготовки и планове за всякакви поводи, най-вече за сватбата на бащата на момичетата с госпожица Ротсчайлд. Девойките просто обожават да контролират ситуацията, особено Лара. Тук тя отново се бори да се издигне в собствените си очи и в тези на Питър, тъй като неистово желае да й се сбъдне една мечта – да направи п-е-р-ф-е-к-т-н-а-т-а  курабийка. Какво да ви кажа… Може да звучи странно, но е толкова сладко за четене занимание, колкото сигурно би било, ако във вените ти наистина течеше шоколад и ванилия, а мозъкът и ръцете ти неуморно произвеждаха курабийки за цялото училище.

Лана Кондор се превъплъщава в Лара Джин в екранизацията на Netflix (снимка: Лорън Пърлщайн/Bustle)

Иска ми се да напомня колко харесвам Лара Джийн и нейните две сестри. Всяка от тях допуска своите чисто човешки малки и големи грешки, с чиито последствия често се справят заедно. Трите корейски момичета са искрен и откровен пример за добро възпитание въпреки бунтовете, които съвсем не са им чужди. Лара, Кити и Марго са пълнокръвни и адекватни героини, макар да граничат с перфектността. И точно балансирането по тънката граница между възможното и невъзможното ме оставя без думи в цялата поредица. То може да бъде усетено само когато прочетеш книгите.

Казвала съм го и преди, ще го кажа пак – ако познавате тийнейджърка, подарете й тази прекрасна колекция от три томчета, която трудно би могла да не й се хареса. Тя би й дала ужасно много важни уроци – ей така, между другото, – които вече трудно могат да бъдат усвоени от някого на улицата, а понякога и в семейството, например как да бъдеш честен и добър човек, грижовен член на една малка общност, някой, който се бори за сбъдването на мечтите си, или човек, който без задръжки би помогнал на друг в нужда и със сигурност не би правил разлика между хората само заради цвета на кожата…

Поредицата на Джени Хан уж изглежда като хвърката и свободна история за сестри, писма, гаджета и курабийки, а всъщност уроците, които ми даде, наред със специалното усещане, че познавам нейните прекрасни момичета, са наистина безценни. Със сигурност няма просто да забравя трите книги на рафта. Ще ги раздавам, ще ги препоръчвам, ще ги разказвам и ще ги помня, защото искам да ги запазя като част от мен. И да, винаги, когато правя сладки, ще се сещам за Лара Джийн и ще се старая те да се получат съвършени!

На 17 август в Лос Анджелис, Калифорния, се състоя премиерата на първия филм от поредицата с едноименното заглавие „До всички момчета, които съм обичала“. Продукцията е дело на Nеtflix, а един от режисьорите е Уил Смит. В ролята на голямата кака Марго ще видите позната актриса, а именно Джанел Париш (Мона от „Малки сладки лъжкини“). Самата Лара Джийн е изиграна от Лана Кондор, позната най-вече от филма „Х-Мен: Апокалипсис“. Анна Каткарт е актрисата, която играе Кити, а основните мъжки персонажи в трилогията са представени съответно от Израел Брусард в ролята на Джош Амброуз и Ноа Сентинео в ролята на неотразимия Питър Кавински. 

Още отзиви за финала на трилогията ще намерите в „A Court of Books and Magic“, „Just One Book Lover“ и „My Books are My World“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!