fb
Ревюта

Свръхестественото оживява в „Сезонът на костите“ на Саманта Шанън

4 мин.
Sezonat na kostite-Samanta Shanan

Sezonat na kostite-Samanta Shanan

Добре дошли в Лондон, 2059-а година. Градът е под контрола на правителствена система за сигурност, наречена Сцион. Хората се делят на зрящи и незрящи. Незрящите са всички обикновени жители на столицата, които не притежават ясновидски способности. „Зрящи” се наричат хората с особена аура и свръхестествени способности, които могат да се свързват или да въздействат на Етера. Етерът представлява мястото, където витаят призраците, неуспели да преминат Отвъд.

Използвайки витаещите духове, зрящите хора успяват да гадаят миналото, бъдещето или директно да контролират предмети и хора. В зависимост от начина, по който се свързват с Етера и силите, които притежават „зрящите” се делят на много и разнообразни категории. Така романът „Сезонът на костите“ (изд. „Ciela“) изобилства от чудати персонажи като гадатели, медиуми, пазители, фурии и какво ли още не. Зад всеки термин се крие цял клас от ясновидци, специализирани в определено направление. Ако се чувствате объркани, не се притеснявайте. Не е важно да знаете всеки клас. Авторката услужливо обяснява, а в началото на книгата има схеми, по които винаги може да се ориентирате кой какви способности притежава.

Законодателството на сционската система подкрепя нормалните и преследва зрящите, защото са болни от „неестественост”. Отхвърлени и неразбрани ясновидците изграждат собствен престъпен свят под сционски Лондон. Свят, в който се практикува „престъпен спиритизъм” или, с други думи, се използват свръхестествени способности, за да се трупат пари.

Главната героиня е напориста деветнадесетгодишна девойка на име Пейдж, която работи към престъпния синдикат. Тя е рядък тип ясновидец. Тя е „сънебродница”, което означава, че може да отделя духа от тялото си, да го пуска „да броди” из Етера и да въздейства върху умовете на хората. След като използва дарбата си, за да се защити, Пейдж е отвлечена и попада в Оксфорд. Град, забравен от двеста години, в който властват създания, наречени Рефаими. Рефаимите идват от Отвъдното и се хранят от аурата на хората. При Рефаимите Пейдж е позната като номер XX-40. Но чудатостите не спират дотук. Приключението на Пейдж едва сега започва. Какви още тайни крие мрачният свят на Саманта Шанън ще ви оставя да разкриете сами.

„Сезонът на костите”  е първата книга от поредицата на младата 21-годишна писателка Саманта Шанън. Още в седмица на издаването си книгата става бестселър на The New York Times. Много медии сравняват името на авторката с това на Джоан Роулинг Samntha Shannonи поставят книгата редом до сагата „Здрач“ и антиутопията „Игрите на глада“.

Саманта Шанън се е постарала да изрисува цяла картина във въображението на читателя и да вдъхне живот на рисунките. Книгата се чете на един дъх. Действието е бързо и екшънът е пълен. Главната героиня Пейдж притежава същия заряд, в който се преплитат борбеност и талант, както и у Катнис от „Игрите на глада”. Атмосферата на антиутопичния свят е все така мрачна. Не очаквайте велико фентъзи, това е по-скоро young-adult роман. Ако обичате подобни леки, бързи четива без много мисъл, но с много действие и обрати, то позволете на свръхестественото да оживее и да ви погълне, докато разлиствате тази книга. И не се плашете от дебелината, ще ви отнеме много по-малко време, отколкото изглежда.

„Сезонът на костите” може да се разгледа като фентъзи дистопия със свръхестествени нотки. Дистопията е измислен свят, в който определени елементи са експонирани до ужасяваща крайност. Може би тези елементи представляват собствените ни кошмари и страхове? Саманта Шанън поставя въпроса „Защо младите хора четат дистопии?” в своя блог и споделя, че според нея те имат нужда да изградят свой уникален път. И макар в реалния живот понякога пътят да е труден, то във въображаемия свят на романите читателят има възможност „да запрати стрела право в сърцето на страха”. Така младите имат възможност да се изправят срещу страховете си чрез книгите и по-важното – да ги победят.

Още размисли на младата авторка и описания на частици от обширния въображаем свят на книгата може да прочетете в блога на Саманта Шанън. По книгата вече се снима и филм от „Imaginarium Studios”, студиото на Анди Съркис, познат главно с играта си като Ам-гъл в трилогията „Властелинът на пръстените”.

Още едно ревю за книгата можете да прочетете при „Книгозавър“.

Трейлър на книгата:

[ + ]