fb
Ревюта

София Амарусо ще те нахъса да работиш, за да станеш #Шефка

7 мин.

„Шефката е човек, който е поел собствения си живот в ръце. Тя получава каквото иска, защото се е потрудила.“

Имала ли си някога чувството, че в теб се крие нещо непознато, което крещи от дълбините на душата ти, че не само заслужаваш, но и МОЖЕШ да постигнеш много повече със собствени усилия? Книгата на София Аморусо „Шефката“ (изд. „Киви“) е на българския пазар още от 2017 г., за да ти помогне да се организираш и да поемеш по пътя към откриването на шефката у себе си.

Всъщност Girlboss излиза през 2014 г., когато Nasty Gal – компанията за  винтидж дрехи и стил на Аморусо е на седем години. И до 2017-а е само нейна.  Невероятно (може би така ще си помислиш след малко), но факт – една щура и объркана млада госпожица успява да създаде работата на мечтите си, без дори да знае, че тя съществува…

Необикновена и интересна е историята, която стои зад всичко това, но по-важни са съветите, които #Шефката дава, за да помогне на колкото се може повече млади жени да вървят напред – да не стоят на едно място, а да се развиват.

Моят град беше толкова скучен, че да полагам усилие за външния си вид се смяташе за лудост. И на това аз категорично казвам „не“. Точно това трябва да правите. Трябва да се обличате заради самата себе си. Не ме е грижа, че ходите единствено до пощата: облечете се, ШЕФКИ, а после се издокарайте и се развихрете!

Ето няколко любопитни факта за живота и същността на София:

1. Тя винаги е била от онези, които живеят със синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието. Поради тази причина учителите не се справят с нея и тя не „пасва“ в нито едно училище, а после и на нито едно работно място…
2. Независимо колко се опитвала, майка ѝ така и не успяла да я откаже от магазините за втора употреба в полза на новите дрехи от мола. Те просто не са нейното нещо. А винтиджът определено е!
3. Тийнейджърските ѝ години преминават през какви ли не крайности – от веган до враг на капитализма. Последното убеждение я води дотам да краде, за да препродава „плячката“ онлайн.

Снимка: Autumn de Wilde

Знам, че звучи стряскащо, но в крайна сметка всички правим грешки. А те не са нито лош късмет, нито лош опит – такъв, какъвто сигурно всички ще се убедим един ден, че просто не съществува. Така де, нищо от изброеното не е приятно или похвално (особено кражбите, които много бързо приключват), но благодарение на своето малко или много опозорено минало София тръгва нагоре. Удариш ли дъното, няма как да стане по-зле – издигаш се или оставаш там завинаги. Или както Амарусо казва: „Скапаните длъжности ми спасиха живота!“.

В един момент, уплашена от собствените си грешки, притисната от влошеното си здравословно състояние, без пукната стотинка и без медицинска застраховка, #Шефката (която по това време още не е открила себе си) решава да започне нова работа. Този път обаче подбира по-добре мястото – такова, на което буквално ще ѝ плащат за присъствие, а тя ще си мисли за нейните си неща – като онлайн платформата MySpace например. И фотографията, и винтидж модата… (Не, момиче, София НЕ те съветва и ти да правиш така с живота си! И далеч не се гордее с апатията, която изпитва тогава.)

Когато приключва с последната си „истинска работа“ и се „отървава“ от досадната си херния, пуска първите си винтидж артикули за продан в eBay. Буквално влага частичка от себе си във всяка снимка, във всяко описание и модно съчетание. Взема си поука от неизбежните грешки и така, улисана в работата, която сама си е създала, Аморусо започва да пише собствената си история. По онова време обаче единственото, което цели, е да си докарва достатъчно пари за наем и прехрана, без да ѝ се налага междувременно да се вижда с хора. (Да, онлайн е много по-лесно.)

#ШЕФКАТА страшно много ми хареса, защото наистина е безкомпромисна – не спестява на себе си „излагацията“ всеки да знае откъде е тръгнала, давайки му възможността да я отхвърли завинаги. Не си придава излишна важност и все още е скромна, а аз уважавам такива хора! Думите ѝ действат като шамарчета зад врата и е напълно сериозна, когато трябва – изобщо не очаквай да погали егото ти, още по-малко да ти издаде тайната как утре да се събудиш богата. Напротив, подготви се да те нахъса да си скъсаш четирибуквието от работа! Ще ти покаже, че е напълно възможно да преодолееш себе си на всички нива, стига наистина да го искаш. Ще ти даде безценни уроци за начина, по който е нормално и трябва да се движиш – отдолу-нагоре, с всичките му плюсове и минуси.

София Аморусо (снимка: Robbie Fimmano)

В книгата ще откриеш и други примери, изграждащи профила на една #Шефка – модни дизайнерки, предприемачи, маникюристки, стилистки и момичета, започнали работа и израснали заедно с Nasty Gal. Впрочем, от 2014 г. насам компанията има и собствена колекция стилни дрехи. През същата година стартира и фондацията The Girlboss Foundation, чрез която досега са раздадени над 130 хил. долара на американски момичета с иновативни идеи, за да не им се налага да вършат грозни и тъпи неща, пробивайки си път напред.

Ето нещо, което модната индустрия няма да ви каже: увереността е по-привлекателна от всичко, в което можете да облечете тялото си.

За мен истината е такава – София всъщност никога не е била лошо момиче. Само неразбрано. А днес е силна жена, която не се срамува да ни покаже и лошия си пример, за да не правим същите глупости. Защото най-вероятно за много малко от нас пътят би свършил добре, още по-малко с компания за милиони. Независимо колко време ще я притежаваме.

Съветът ми към ШЕФКИТЕ е следният: сами си създайте работата. Станете експерти в това, с което се занимавате. Напълно се потопете в съответната култура. Бъдете смирени: никога не сте твърде добри, за да опаковате кашони. Никога не забравяйте от къде сте тръгнали. И винаги бъдете учтиви. С добрите стари маниери може да стигнете много далеч.

Джане Ломбрадо, The Terminal Presents

П.С. Страшно бих се радвала, ако София издаде нова книга, в която разказва за развитието и краха на компанията, която така или иначе съществува и днес, но под шапката на BooHoo Group. А със сигурност има немалко за разказване и по линия на новия ѝ бранд Girlboss Media.

Можете да гледате прекрасната Брит Робъртсън в ролята на София Аморусо в Netflix екранизацията на #Girlboss:

Прочетете още ревюто за #ШЕФКАТА на Ева от „Stormy Garden“ и това на Ида от „Ida’s Beauty Blog“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!