fb
БиблиотекитеНовини

Служебният министър Мартин Иванов стана Посланик на библиотеките

1 мин.
Мартин Иванов и Виктор Стоянов на посещение в Сливенската библиотека Снимка: Архив
Мартин Иванов и Виктор Стоянов на посещение в Сливенската библиотека  Снимка: Архив

Мартин Иванов и Виктор Стоянов на посещение в Сливенската библиотека в края на октомври
Снимка: Архив

Министърът на културата в служебното правителство на проф. Георги Близнашки – доц. Мартин Иванов, бе отличен с почетния знак Посланик на библиотеките на Българската библиотечно-информационна асоциация. Отличието бе присъдено и на Виктор Стоянов, който беше заместник на министър Иванов по време на служебния кабинет.

От асоциацията посочват някои от най-важните действия, приети от служебното министерство на културата – завършената и предложена на публично обсъждане Наредба за съхраняването, ползването и разпореждането с документи от библиотечните фондове, подготвянето на Стандарт за библиотечно-информационно обслужване, координирането на национална кампания за насърчаване на четенето и формирането на широка коалиция от партньори около кампанията „Чети с мен”.

„За краткото време на мандата им ББИА осъществи изключително успешно сътрудничество с ръководения от тях екип, който с разбиране и уважение работи упорито за решаване на проблемите, стоящи пред обществените библиотеки с години“, аргументират решението си от Управителния съвет на ББИА.

Началото на инициативата „Посланик на библиотеките” бе поставено през 2013 г. Чрез нея ББИА цели да отличи и привлече влиятелни лидери на общественото мнение, които съзнават ролята на библиотеките като средищно място за информация, знание, комуникация и срещи на общностите. Сред първите носители на отличието бяха и създателят на „Аз чета“ Александър Кръстев и главният редактор на сайта „Детски книги“ Валентина Стоева.