fb
Книги и кино

Акценти в програмата на София Филм Фест днес

2 мин.
sofia-film-fest

Петък, 13 – ти, със сигурност няма да е фатален ден за киноманиаците. Единственият ви проблем ще бъде какво да изберете сред многобройните изкушения, които предлага програмата на филмовия фестивал, затова ние ще се опитаме да ви помогнем с нашите препоръки.

Предстои гала-прожекция на “ Раната“ с режисьор любимецът на българската публика Фатих Акин ( НДК, зала 1, 20 часа). От 20.30ч. в кино Люмиер ще се състои официалната церемония по връчването (посмъртно) на Награда София на легендарния продуцент Карл Баумгартнер, последвана от прожекция на филма „Чудесата“ със специални гости режисьорката Аличе Рорвахер и Мартина Баумгартнер.

ФотоСинтезис Арт Център кани на среща-представяне на филма „Солта на земята“ – визуален шедьовър на Вим Вендерс, посветен на един от най-талантливите фотографи на всички времена, Себастиао Салгадо. Филмът ще бъде представен от актьора Антоний Аргиров и Вера Гоцева, главен редактор на списание Фотомания. Срещата е от 19 часа, а гала премиерата на филма – на 14 март в зала 1 на НДК.

В 16.30 в зала Мати Д ще се проведе дискусия на тема „Военна журналистика и документалистика“ с участници Шон Макалистър, Елена Йончева, Георги Кожухаров, Димитър Кенаров, Георги Тотев. Чрез документалната си програма София Филм Фест подкрепя и популяризира творци, които работят с езика на киното за оформяне на информирано, активно и критично гражданско общество. Дискусията е част от платформата „Документалното кино в търсене на справедливост“ , чиято цел е да фокусира вниманието към документалното кино като двигател на социална промяна.

[ + ]