fb
БългарияНовини

Спечели стипендия за свой литературен проект

2 мин.

За втора поредна година Национална стипендия „С усилия към звездите“ ще подкрепи млади таланти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс.

Стипендията е учредена от Фондация „Културни перспективи“ и КЦМ 2000 ГРУП по идея на българското сопрано Ина Кънчева и има за цел всяка година да подпомага млади талантливи български творци и да стимулира качествата и потенциала им, така че да им даде възможност да се превърнат в завършени артисти.

Подкрепата, която всеки стипендиант получава, се изразява в:

  • Работа с ментор в продължение на една година;
  • Осигуряване на бюджет, покриващ целевите разходи за конкретен проект на кандидата;
  • Участие в годишен тематичен спектакъл – пърформанс като екипно представяне на отличените в рамките на ежегоден фестивал „Културама“.

 

През 2019-2020 година стипендиантите в отделните категории ще бъдат съветвани и окуражавани от менторите Правдолюб Иванов (визуални изкуства), Капка Касабова(литература), Красимира Стоянова (музика), Иван Лиска (танц), Диана Добрева (театър).

Снимка: Фондация „Културни перспективи“

Кандидатстването за второто издание на стипендията ще бъде активно в периода 1 септември – 1 октомври 2019 г.

Първото издание на Национална стипендия „С усилия към звездите“ е подкрепило  осем души в петте области на изкуството. Всички те ще бъдат представени пред публика чрез серия от самостоятелни пърформанси през есента на 2019 г.

През септември и октомври младите таланти ще се изявят в рамките на „Културама“ – фестивал на изкуствата, продуциран от фондация „Културни перспективи“ и подкрепен от Столична община. На 1 ноември 2019 г. с насоките на своите ментори ще поставят театрално представление на сцената на Драматичен театър – Пловдив като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Впоследствие спектакълът ще бъде достъпен и за софийската публика на сцената на Театър „Азарян“ през сезон 2019-2020.

Официална информация, условията и формулярът за кандидатстване могат да бъдат намерени: тук.   

Снимка на публикацията: Фондация „Културни перспективи“