fb
Ревюта

„Старогръцки митове. Всемирът, боговете, хората“ – древните легенди, разказани от нов ъгъл

4 мин.
starogrmitove

starogrmitoveКогато бях ученичка, прекарвах всяко лято при баба ми и дядо ми. По онова време нямаше толкова богат избор на нови заглавия, така че задоволявах страстта си към геройства и приключения с обемното издание на „Старогръцки легенди и митове“ от Николай Кун. Потапях се в света на богове и хора, в който щастието беше преходно, а животът, макар да приличаше на приказка, много често не завършваше със „заживели щастливо“. Пътувах с Язон и аргонавтите, борех се с Mинотавъра заедно с Тезей, тръпнех дали Херкулес ще успее да завърши своите подвизи и се чудех на капризната божествена природа. И все пак това бяха отгласи на истории, чиито корени се губеха в дебрите на времето, а детайлите се разминаваха според хрумванията и настроенията на древните разказвачи.

Когато от „Colibri“ издадоха „Старогръцки митове. Всемирът, боговете, хората“ на Жан-Пиер Вернан, знаех, че искам да прочета това по-задълбочено изследване и интерпретация на легендите. Авторът е известен френски специалист в областта на древногръцката култура и има множество трудове, посветени на гръцката мисъл, митология, трагедия, политика, общество и религия. Вдъхновение за книгата си Вернан черпи от времето, когато е разказвал древногръцките митове на своя внук и се е опитал да им придаде по-приказен облик. Ето защо исках да науча как той си обяснява събитията в тях и защо според него хората и боговете са сполетени от своята участ.

Първата половина на изданието е посветена на произхода на света и установяването на господството на пантеона от дванайсет основни божества, такива, каквито ги познаваме днес. Как е дошъл на власт Зевс, защо е въвел порядъка, който спира цикъла на смяна на богове-владетели и как е подсигурил своето управление? Жан-Пиер Вернан е проучил легендите и разкрива скритата символика зад всеки мит.

Жан-Пиер Вернан (Palim-Psao)

Следващите истории, които авторът е разгледал, са тези за Троянската война, в частност божествената причина за нейното избухване, пътуванията на Одисей и култа към Дионис, Едип и Персей. Не очаквайте обаче да намерите отговори на всички ваши въпроси сред страниците. Липсват митовете за Херкулес, Тезей, Язон и аргонавтите, както и част от боговете, например Аполон, Артемида, Хера, Хермес, Хефест, Арес и други. Те присъстват само като имена, ала няма да разберете нещо повече за тях.

Добре е да имате някакви основни познания за старогръцките митове и легенди, преди да подхванете разказите на Жан-Пиер Вернан. При този обстоен анализ, който е направил, е напълно логично да не може да обхване всичко. Предполагам, че ако беше включил подробна информация за всеки герой и божество, то вероятно книгата нямаше да е 200 страници, а десет пъти по толкова.

За моя огромна изненада, след прочита й открих, че зад всеки мит, зад всяка постъпка стои определена закономерност и нужда от баланс. Така например премеждията на Одисей са натоварени със своя символика, която пряко кореспондира с външния вид на героя и неговото географско местонахождение. Легендата за Едип цар, която дори не всеки да знае, със сигурност свързва с т.нар. Едипов комплекс, не е просто история за кръвосмешение и убийство. Тя има доста по-дълбоки и философски корени, свързани с произхода на рода на Едип и запазване на равновесието.

„Старогръцки митове. Всемирът, боговете, хората“ е великолепен психологически пъзел, който разкрива една по-дълбока и детайлна картина на представите ни за древните гърци. Книгата ще ви покаже известните истории под друг ъгъл, така че ще се насладите напълно на удоволствието да преоткриете един свят, вече потънал в забрава.

Можете да вземете книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]