fb
БългарияНовини

Столичната библиотека чества рожден ден с ново интерактивно студио и „поетичен листопад“

2 мин.

На 24 октомври се навършват 91 години от основаването на Столичната библиотека, а празникът ще бъде отбелязан с поредица от интересни събития.

На 23 октомври в 18.00 часа пред библиотеката ще започне „Поетичен листопад на площада“ – музикално-поетична вечер с участието на известни български поети и музиканти като: Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Мирела Иванова, Пламен Дойнов, Марин Бодаков, Иван Бороджиев – саксофон, Иван Христов – кавал и Петър Чухов – китара. Всички, които отделят от личното си време, за да присъстват на това събитие,  ще станат свидетели и на  зрелищно светлинно шоу.

На 24 октомври в 12.00 часа в Детския център на библиотеката ще отвори врати интерактивно студио – ново алтернативно пространство за неформално образование и знания, където книгите и четенето се съчетават с нови активности и игри.  В студиотодецата ще могат с 3D очила да се разхождат из музеи, галерии и исторически места,да слушат концерти и да посещават детски театрални постановки, да рисуват и да създават 3D анимации. Там те ще имат интернет достъп до Scratch програмиране и програми за проектиране на обекти. Студиото е подходящо да лица от 7- до 15-годишна възраст, а 3D очилата – над 12-годишна възраст.

Специално за рождения ден на библиотеката, от фонда са извадени и непоказвани оригинали проф.Румен Скорчев. Тя ще може да бъде разгледана до първи ноември в Детския отдел на библиотеката. В отделна изложба, разположена в Мраморното фоайе на партера пък ще могат да се видят непоказвани издания от личните библиотеки на видни българи.

24 октомври ще е и Ден на отворените врати в библиотеката. Ще се раздават безплатни едногодишни читателски карти, а от Дигиталния център ще предлагат безплатно копиране и сканиране до 5 страници. Освен това от 9.00 до 16.00 часа на всеки половин час (при сформирана група) ще се провежда разходка из библиотеката.

Снимка: Facebook/Столична библиотека