fb
Ревюта

Постигни целите си лесно и в баланс със „STRETCH“ на Ивайло Кунев

6 мин.

Като консултант по продуктивност изчитам почти всичко по темата, което излиза на пазара. Обикновено в оригинал още преди да е преведено на български.

Когато се появи новата книга на Ивайло Кунев„STRETCH: Цялостна система за баланс в живота“, пак се случи същото. За моя радост обаче, този път книгата не чакаше превод. :) Аз обаче имах удоволствието да бъда сред първите ѝ читатели даже преди отпечатването ѝ. За още по-голяма моя радост, точно тази истински добра книга на тема продуктивност е от български автор.

Името на Ивайло е добре познато на хората в корпоративния свят. Той е дългогодишен обучител по бизнес умения, сред които са целеполагането и продуктивността. С книгата „STRETCH“ той за първи път излиза от корпорациите и предлага една отлична, работеща система, която всеки от нас може да приложи спрямо своя живот. При това самият той я използва в ежедневието си.

Подобно на повечето автори в областта, Ивайло започва силно, като ни насърчава да си поставим цели, по-големи от онова, което считаме за постижимо. Принципът: „Цели се в луната. И да не улучиш, пак ще се озовеш сред звездите“ на Лез Браун е любим и на мен. Мога да потвърдя и че не е просто кух оптимизъм, а действа. Ако не даде резултат, проблемът често е в системата, която ползваме. Обикновено грешката ни е, че се опитваме да постигнем нови цели, като извършваме едни и същи действия отново и отново. С тях обаче сме постигали други резултати. Няма логика резултатите ни изведнъж да се променят, без да сме сменили начина си на действие. За да осъществим промяна, ни трябва нова система.

Системи за целеполагане и продуктивност има много. Най-добрите сред тях са утвърдени от години, работещите в сферата на продуктивността ги ползваме рутинно и рядко се появява нещо напълно ново, което да се окаже и добре функциониращо. STRETCH също не е изцяло нова система… и това е едно от предимствата ѝ. Тя стъпва върху най-добрите установени практики и ги надгражда, за да ни даде лесен за следване метод, чрез който да си поставим правилните приоритети и да работим умно, без да губим време в излишни задачи, които не са истински важни за нас.

Системата е изградена под формата на пирамида. В основата ѝ се намира нашето ежедневно планиране, подпомагано от навиците ни (или спъвано от тях, ако не работят в наша полза). То минава през мотивацията и целите, за да ни доведе до постигане на основната житейска цел: баланс във всички сфери на живота, които са важни за нас. Това е и друго от основните предимства на системата STRETCH – тя ни позволява да постигнем няколко цели в различни области, без да ни кара да избираме между работата, свободното време и здравето.

Ивайло Кунев (източник: Facebook)

Работата по системата започва с т.нар. лична балансова карта. Тя ни помага да оценим текущите си резултати в основните сфери на живота и продължава да ни служи за периодична преоценка. И то не просто да ги оценим, а да ги остойностим, така че да сме наясно колко добре всъщност се справяме и да правим обективни сравнения във времето, основани на данни, а не на предположения или на начина, по който се чувстваме в момента.

Преди да продължи с поставянето на цели и въвеждането на нови полезни навици, авторът отделя една глава, за да ни запознае с устройството на мозъка ни. По много достъпен начин научаваме как да ползваме основния си „инструмент“ за вземане на решения, работа и мотивация, така че да ни служи, а не да ни саботира.

Следва „разкостване“ на целите, начина ни на мислене и способите да го променим, за да ни съдейства при поставянето и постигането на цели. След като сме избрали важните, се запознаваме с концепцията за метапрограмите. Откриваме как работим най-добре и коя е подходящата ни лична мотивация, за да пристъпим към действие и да продължим да следваме дългосрочно избрания курс. Едва след като сме усвоили метапрограмите преминаваме към планиране на деня си и подреждане на задачите в него по прост начин, който максимално да улесни изпълнението на най-важните дейности за постигане на набелязаните цели във всяка област.

След като сме планирали ежедневието си по нов начин, ще трябва и да свикнем с него. Ще ни бъде нужна цяла поредица от нови навици, за да следваме пътя към целите си и да не се откажем преждевременно от него, както често се случва. Ивайло ни предлага проста, лесна и практически ориентирана система за изграждане на навици, която взема най-доброто от доказаните експерти по темата Чарлс Дюиг и Джеймс Клиър, адаптира техните насоки към системата STRETCH и добавя ценен личен опит от автора.

Освен практически работещата система, която стои зад всяка добра книга, в „STRETCH“ много ми допадна и структурата: всяка глава започва с теоретична подготовка по темата, продължава с конкретни, практични насоки и завършва с обобщение и съвети за следващи стъпки, които читателят може да приложи веднага. Това я прави максимално близка до личната работа с консултант. При това подходът и стилът на писане на Ивайло максимално подпомагат процеса. Текстът е и лек за четене, като авторът умело използва истории (които са голямата му сила), за да илюстрира дадените примери, така че да ги разберем и запомним.

За да препоръчам книга на тема продуктивност, не ми е достатъчно тя просто да е разбираема и приятна за четене и прилагане. Най-важното за мен е системата, която стои зад книгата, да е смислена, работеща и да носи резултати в дългосрочен план. Дори и най-добре написаният текст би бил безсмислен, ако ни запознава с метод, който не върши работа. Ето защо препоръчвам „STRETCH“. Системата, представена в книгата, има потенциала да внесе дълготрайна промяна към по-добро в живота ви. Разказваческият талант на Ивайло Кунев и лекотата, с която обяснява дори и най-сложните концепции, са само хубав бонус.

Можете да поръчате тази книга от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

Посетете и официалната Facebook страница на автора.