fb
Ревюта

„Светът от вчера“ е каталог на катастрофите, който ни е нужен и днес

4 мин.
Светът от вчера - Стефан Цвайг

За мен Стефан Цвайг винаги е бил респектираща фигура – още откакто дядо ми заяви, че той е един от най-великите писатели не само в немскоезичния свят, а изобщо. След разказите и новелите, след „Мария Стюарт“ и „Мария Антоанета“, възприех като литературно пиршество новото издание на „Светът от вчера“ (изд. „Colibri“, превод от немски Анна Лилова). Книгата е започната през далечната 1934 г., завършена е малко преди Цвайг да сложи край на живота си през 1942 г. и е издадена посмъртно.

Още в предговора Цвайг скромно ни напомня, че не е човек, който би занимавал останалите с цяла книга за преживелиците си. Така се случва обаче, че неговият живот протича в изключително турбулентни години, в един непрестанно променящ се свят, който е далечен и нереален дори за поколението след автора, какво остава за днешното. Станал свидетел на две войни, крах на империи, смърт, лагери, бомбардировки, емиграция, слава, забвение, бедност и богатство, той пише спомените си в изолация, без да разполага с дневниците и писмата си. За сметка на това пък притежава памет, която има нужда да разкаже какво е било вчера, за да си обясним какво е днес.

Против волята си станах свидетел на най-ужасното поражение на разума и на най-зверския триумф на бруталността, отразени в хрониката на времето; никога – и това отбелязвам без ни най-малка гордост, а с чувство на срам – нито едно поколение не се е сгромолясвало от такива духовни висини до такъв морален упадък, както нашето. В краткия интервал от време, когато ми поникна за пръв път брада и за първи път започна да сивее, в това полустолетие се извършиха повече радикални преобразования и превратности, отколкото в продължение на десет човешки поколения.

„Светът от вчера“ не е само книга за войните и болезненото разочарование от епохата, макар от самото начало читателят да усеща, че „каталогът на катастрофите“ се задава. Тя е също така ценен разказвач с гласа на всички виенчани и техния усет към изкуството. За онези времена, през които почти всеки млад човек е можел с часове да коментира нашумяла постановка – „дори най-нисшите словете, най-бедните слоеве вмускваха в своя живот известен инстинкт за красота от ландшафта“ – никой не е истински австриец, ако не носи в себе си остртата нужда от култура. Стефан Цвайг, фина емоционална личност, е роден в най-аристократичния град и разказва подробно за запознанството и приятелството си с ерудирани личности като Рилке, Ромен Ролан, Фройд, Емил Верхарен, Пол Валери и други представители на европейския елит.

Стефан Цвайг (снимка: Theartsdesk.com)

Политическата обстановка дава отражение върху съдбите на всички тези хора, затова и „Светът от вчера“ е най-вече значимо културно-исторически свидетелство. Любопитно е как се е тълкувало случващото се в неговия зародиш, как се е подценявало влиянието на Хитлер – отричането на възможността човечеството да си причини това, което възнамерява да направи, защото никой не вярва, че в толкова светли, напреднали европейски държави може да се спусне средновековен мрак и жестокост. Затова ли е целият технологичен напредък? За да роди привидното охолно спокойствие неописуем ужас, неизмерим с която и да е статистика?

Макар Цвайг да признава, че самият той на моменти не е допускал неизбежното, все пак се оказва пророк с учудващо точна преценка и оправдани страхове. Бидейки непреклонен в творчеството си евреин и пацифист, няма как да си отреди друга съдба, освен на прогонения от родината, забранения за издаване непатриот. На опърничавия индивидуалист, отвратен от братоубийствените войни, който желае мир, свобода и зачитане на основните човешки права. Обискират дома му, изгарят книгите му, заплашват го, а мултикулутрната атмосфера на Виена остава само блед спомен, който може да си припомня, докато бяга от една държава в друга.

Стефан Цвайг е всичко, което националсоциализмът иска да заличи и в крайна сметка успява, тъй като двамата със съпругата му се самоубиват в бразилския град Петрополис. Жалко, че Цвайг не доживява края на фашизма, но колко много е видял преди това… Може да е било вчера, но имаме остра нужда да си го припомним и днес.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!