fb
БиблиотекитеНовини

Украински бежанци учат български език в библиотеката в Русе

1 мин.

Украински бежанци започнаха първите си уроци по български език в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Курсът се провежда три пъти седмично в продължение на час и половина в библиотеката. Преподавателите са Владимира Велинова – специалист, завършил руска филология, и Анджела Авакян – педагог, начален учител.

Обучението стартира с възрастните, а до дни ще се определят и часовете за деца. Първите ученици са 9 бежанци от Одеса, Киев, Мариупол и Бердянск. С тях в България са пристигнали и осем деца между 5 и 12 години. Альона е лекар, Таня и Настя – медицински сестри, Наташа е счетоводител, Инна – учител по английски език, Алла е продавач, Катя – готвач, а Людмила – пенсионер. В групата има и един младеж – Тимур е единадесетокласник в Одеското военно-морско училище. Всички те са за пръв път в дунавския град.

„Не ги питаме за войната, прекалено болезнено е и за тях, и за нас. Настя и Тимур са пристигнали най-рано – на 3 март, останалите са в нашия град от преди седмица до 4 дни. Намерили са си квартири. Надяват се да имат възможност да работят, а децата да се настанят в училище, макар че най-голямото им желание е ужасът в Украйна да свърши по-бързо и да се приберат вкъщи“, обясниха от библиотеката и допълниха, че всички желаещи да посещават езиковия курс, могат да се запишат като попълнят кратък въпросник в сайта на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.