fb
Ревюта

В „Лятото на невъзможните неща“ чудесата наистина се случват

5 мин.

Лятото на 2018-а вече е пред вратата ни и чака да го изживеем красиво. Книгата на Роуан Колман – „Лятото на невъзможните неща“, е първото предложение от издателство „Ера“, с което да откриете подобаващо сезона.

Романът е един от първите примери за т.нар. „ъплит“ – новия модерен жанр в литературата. Неговият замисъл е да покаже на читателя, че в този свят няма нищо непреодолимо и непостижимо, стига човек да вярва в себе си, както и че приятелството, любовта, емпатията и добротата са живи в душите и взаимоотношенията на хората.

Само преди осем месеца Луна и сестра й Пиа са изгубили един от двамата най-важни хора в живота си – майка им. Не мога да определя дали този период е прекалено дълъг или всъщност е твърде кратък, за да посегнеш към всички болезнени спомени от непрежалим човек, но ето че двете сестри решават да изгледат видеото, което майка им е посветила на тях. В него Мариса признава, че бащите на двете й момичета са различни. Причината целият й живот да премине под черното було на депресията, довела я до самоубийство, е начинът, по който голямата й дъщеря се е появила на белия свят.

По молба на леля им Стефани момичетата оставят страдащия си баща у дома и заминават, за да продадат старата нюйоркса къща, където майка им и сестра й са изживели най-хубавите си години. Това пътуване се оказва наистина съдбоносно за главната ни героиня, както и за цялото й семейство. Едва прекрачила прага на забравения майчин дом, Луна отключва у себе си способности, за които изобщо не е подозирала, че могат да съществуват. Като човек, отдаден на физиката и нейните закони, тя трудно се убеждава, че не е нито болна от тежка и неизлечима болест, нито е луда, а притежава невероятната дарба на човек, пътуващ във времето.

Физичката попада в света на майка си. Годината е 1977-а, а месецът – юли. Само три дни делят Мариса от ужасната трагедия, която ще погуби душата й. В началото Луна е наистина шокирана от срещата с младата версия на Рис и се интересува единствено от нея, но с всяко следващо пътуване дъщерята проявява все по-силен интерес към един от приятелите на майка си, както и той към нея.

Любовната история в книгата е интригуваща и различна. Признавам си, че ме остави с отворена уста, когато разбрах какво ще се случи между Луна и Майкъл. Сякаш частичка от мен не одобри подобно развитие на отношенията им. Сигурна съм, че решението на Колман ще разбуни духовете на читателите, които не биха могли да живеят в разрез с предразсъдъците си.

Роуан Колман (снимка: Каролин Менделсън)

По-важното е, че в „Лятото на невъзможните неща“ чудесата наистина се случват. Попаднала в друго време, Луна има възможност да промени много неща. В момента, в който осъзнава, че действията й през седемдесетте се отразяват на реалния й живот, тя решава, че ще направи всичко по силите си, дори да убие, за да спаси съдбата на Мариса. Нейното вмешателство най-вероятно ще изтрие зависимостите на сестра й като с невъзможна гумичка за житейски дефекти.

Много полезна и интересна е вметката за Пиа, която е обречена на алкохолизъм и други пороци заради нехайното отношение на майка й, докато е била бебе. Според мен тази част от книгата е силно въздействаща. Още повече ми хареса историята на леля Стефани, но няма да ви разкрия нищичко от нея.

Докато четях, постоянно си мислех за друг роман с подобен сюжет – „11/22/63“ от Стивън Кинг. Не спирах да сравнявам лекотата, с която Луна нанасяше корекции по пътя на живота, и безмилостната борба на героя на Кинг с миналото, което не допуска някой да му се бърка и да го контролира. В историята за смъртта на президента Кенеди времето е безпощаден отмъстител и в никакъв случай не оставя чуждото вмешателство ненаказано. На хората, които обичат истории за пътуване през епохите, препоръчвам с две ръце да дадат шанс на този различен поглед към творчеството на Краля на ужаса. Приликите между двете книги обаче се изчерпват дотук. И едната, и другата изпълнява прекрасно ролята си според жанровата си принадлежност.

Роуан Колман представя чудесно написана история за едно момиче, готово да жертва не само любовта си, но и да се откаже от собственото си съществуване, за да успее да пренареди живота на майка си. Авторката ни среща и с онези, които са я обичали толкова много, че да й помогнат с цената на всичко, за да я спасят от нещастието. Открийте заедно с младата жена изначалната истина за живота й и релаксирайте. Сюжетът, а и лятото ви го позволява!

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!