fb
@-книгиБуккросинг

Видин се присъединява към инициативата „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“

1 мин.

Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин ще отбележи Деня на книгата, като организира освобождаване на книги в няколко буккросинг зони в града. Акцията ще започне в 11 часа на 23 април в зоната пред библиотеката до Стамбол капия.  Инициативата се осъществява с подкрепата на Община Видин, а книгите са предоставени от издателствата „Хермес“, „Персей“, и книжарница „Приятели“. Библиотеката приема и лични дарения на книги от граждани до 21 април.

Обособени са буккросинг зони в самата библиотека, в Mall Видин, ще има и три къщички в парка.  Във вторник и сряда в библиотеката се организират ателиета, на които книгите ще бъдат регистрирани в сайта bookcrossing.com. Библиотеката набира доброволци за участие в ателиетата и разнасяне на книгите, както и за разпространение на информационни материали.

Инициативата „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“ се организира от сайта „Аз чета“ и НЧ „Читалище.то“. Целите на кампанията са да насърчи четенето и да популяризира книгите като съществена част от ежедневието и градската среда. Тя се осъществява в партньорство с TimeHeroes.org, Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Нов български университет, BH Cultural Center – Русе, РБ „Михалаки Георгиев“ – Видин, издателствата „Емас“, „Милениум“, “Обсидиан” , “Софтпрес”, „Orange Books“, „Гея-Либрис“а медийни партньори са сайтовете Peika.bg и Информационният портал на НПО в България.