fb
Ревюта

Да поставиш на място „Виконтът, който ме обикна“

4 мин.

„Въпросът за женкарите е бил тема на дискусии в това издание и преди и вашият автор е стигнал до заключението, че има женкари и Женкари.

Антъни Бриджъртън е Женкар.“

– Лейди Уисълдаун

След като Дафни и Саймън получиха своето „и заживели щастливо до края на дните си“ в „Херцогът и аз“ (изд. „Ибис“, преводач: Диана Кутева), е време на друг член от семейство Бриджъртън да се запознае с любовта. Логично, Джулия Куин се спира на Антъни, първородния Бриджъртън. Трябва да отбележа, че не съм голям почитател на виконта. Той не ме впечатли с поведението си нито в първия роман, нито в сериала на Нетфликс, така че, започвайки „Виконтът, който ме обикна“ (изд. „Ибис“, преводач: Севдалина Караманска), имах само едно желание – някой най-накрая да постави този твърде арогантен и самоуверен аристократ на място.

Като първороден син отговорностите на Антъни Бриджъртън са много: той носи семейната титла, грижи се за богатството на рода и е единствената бащинска фигура, която сестрите и братята му имат след като инцидент отнема баща им. След години, които Антъни прекарва като ненадминат развратник, по думите на Лейди Уисълдаун, вечният ерген най-накрая решава, че е време да постъпи отговорно, да си избере съпруга и да се сдобие с наследник.

Джулия Куин, снимка: www. juliaquinn.com

Антъни има списък с изисквания към бъдещата виконтеса, най-важното от които е никога да не се влюбва в нея. В крайна сметка, любовта усложнява живота, а кому е нужно това? Виконтът е удовлетворен, когато открива жена, отговаряща на всичките му желания – скромната и красива Едуина Шефилд, диамант на сезона. Неочаквано за Антъни, на пътя му към ръката на Едуина се оказва сестра ѝ Кейт, която незнайно защо го мрази. Предизвикателството е прието.

Кейт и Едуина са неразделни сестри, с лошия късмет да нямат голяма зестра. Кейт често е пренебрегвана заради класическата красота на Едуина и твърде директното си държание, неподходящо за една аристократка. Макар че самата тя няма никакво намерение да се омъжва, Кейт е решена да открие най-подходящия съпруг за сестра си и да я предпази от нещастния живот, какъвто със сигурност очаква бъдещата съпруга на женкар като Антъни Бриджъртън. Кейт е готова на всичко да спаси сестра си, а виконтът е готов на всичко, за да получи Едуина. Във войната, възникваща между двамата, няма правила, но измежду взаимната омраза се разгаря неочаквано и опасно привличане…

Джулия Куин често е наричана съвременна Джейн Остин и не ми убягнаха паралели между Кейт и Антъни и Елизабет Бенет и мистър Дарси. И двамата мъжки персонажи страдат от прекалена гордост, имат безумни идеали за перфектната жена и попадат на безцеремонна аристократка, която да ги постави на място. Особено ми допаднаха някои намигвания към „Гордост и предразсъдъци“, които читателят трудно ще изпусне. Макар че „Виконтът, който ме обикна“ има своите слабости, особено в някои откровено неприятни действия на Антъни, романът е забавен, пълен с остроумни диалози, страхотен женски персонаж в лицето на Кейт и разбира се, силна доза романтика. Беше удоволствие и да се срещна с вече познатите персонажи от „Херцогът и аз“ , а клюките на Лейди Уисълдаун никога не са за изпускане. Ако слуховете са верни, трета част от поредицата ще е посветен на Бенедикт Бриджъртън, който в сериала на Нетфликс е представен като доста любопитен персонаж. Очаквам го с нетърпение.

Можете да поръчате „Виконтът, който ме обикна“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q4 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

[ + ]