fb
ИнтервютаНовини

Виктория Айвярд: Доминото е наредено и War Storm е съставена от разпадащи се парчета

4 мин.

Краят на още една обичана поредица идва съвсем скоро. На 15 май 2018 г. ще бъде световната премиера на последната книга от тетралогията „Алена кралица“ (изд. „Ciela“) на Виктория Айвярд  – War Storm. Все още не знаем какво ще бъде българското заглавие, но чакаме с нетърпение обявяването му. Айвярд разкри корицата на дългоочаквания финал, която е, меко казано, страхотна! Ние пък ви представяме интервю с аторката за EW, където тя споделя емоциите, дошли с написването на завършека на една от най-продаваните YA поредици.

Какво ви вълнува най-много относно разкритията, на които читателите ще се натъкнат в най-новия ви роман?
Наистина нямам търпение да споделя кулминацията на историята и се надявам да дам на публиката добър финал на поредицата „Алена кралица“. Искам всички да се насладят на последната книга, защото нещата ще… експлодират.

Как смятате, че се развиха книгите с течение на времето? Как се развихте вие самата като писателка?
Както се случва с повечето поредици, всяка следваща част надгражда изключително обхвата и мащаба спрямо първата книга. Залозите са по-високи, емоциите са по-дълбоки, болката и радостта продължават да ескалират. Доминото е наредено и War Storm е 500 страници, съставени от разпадащи се парчета. Колкото до мен, наистина се надявам да съм подобрила всички сфери на писането ми – от персонажите, през сюжета, до изграждането на светове и представянето на цялостната история. Винаги има какво още да се доусъвършенства.

С кой аспект от поредицата се гордете най-много?
Честно казано, поразена съм, че читателите я харесват. В крайна сметка съм творец и фактът, че някой може да прекара няколко часа в света, който съм създала, и преживяното да му достави удоволствие, означава всичко за мен.

Какво е чувството да завършите такава голяма поредица? Може ли да ни преведете през емоциите, които изпитахте, когато изпратихте окончателния вариант на финала?
Изпитах равни дози облекчение и страх. От една страна, това е огромно постижение, дори последната книга да е ужасна (надявам се да не е така). Междувременно обаче съществува опасност да предадеш читателите, които са ти имали доверие за първите три романа. Също така не можеш да избягаш и от страха от неизвестното. Бях късметлийка да напиша поредица, която събра верни фенове, и макар да съм развълнувана от измислянето на нови приключения, винаги ме гложди страхът, че никой няма да ги последва.

Има ли скрити изненади за читателите в последната книга?
Твърде рано е да ги изтъквам сега, тъй като обикновено се добавят при по-късни редакции, но със сигурност има няколко, които се надявам читателите с орлов поглед да забележат. Малки са, но обичам да слагам препратки към други творби, които обожавам.

Alena kralitsa - Viktoriya AyvyardФен теориите оказвали ли са влияние върху сюжета на някоя от книгите ви? Ако да, какво точно?
Няма големи сюжетни обрати, които са повлияни от фен предположения, главно защото историите ми са основани на доста строга структура. Но са възможни малки промени. Винаги е завладяващо да разбера какво виждат читателите – подробности, които дори авторът не е забелязал. Ние работим с общ план, особено когато пишем поредици. Страхотно е да имаш око и за детайлите. Феновете например са много привързани към обицата, която Кал дава на Мер.

Какво следва?
Нови светове! Имам много нови идеи и следващата стъпка е да преценя коя от тях е най-близка до мен, а също така и коя ще зададе най-добрата посока за следващите няколко години. Странно е да мислиш за проектите си по години (и малко страшно). Все пак в този бизнес няма никакви гаранции. Надявам се каквато и да е следващата ми стъпка, да намеря своята аудитория. Но дори и да не се случи, важното е да правя това, което обичам и на което искам да посветя времето си.

Какво четете в момента?
„Веровещица“ от Сюзан Денърд се отличава със страхотно изграждане на светове. Толкова е добро, че дори е плашещо. Току-що завърших His Majesty’s Dragon на Наоми Новик, която обожавам. Също така в момента чета Crazy Rich Asians от Кевин Куан. Успях да се добера и до предварително копие от The Cruel Prince на Холи Блек и сега нетърпеливо чакам продължението й.

Снимка на публикацията: Kohen/Getty Images

А докато всички чакаме финалната книга от поредицата на Виктория Айвярд, можете да прочетете ревютата ни за „Алена кралица“ от Преслава, Лора и Гери, както и за „Стъкленият меч“ .